"Puk'o" i uspio

Kako stres na radnom mjestu pretvoriti u poslovni uspjeh?

Lifestyle / Flash | 18. 07. 2011. u 12:47 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stres na radnom mjestu obično dovodi do reakcije zaposlenika koja mu ne donosi ništa dobro. Donosimo jedan primjer čovjeka koji je "pukao" i uspio.

Steven Slater je radio kao stjuard u američkoj zrakoplovnoj kompaniji Jet Blue. Dugi radni sati s ne baš zavidnim primanjima i stresno okruženje su dugo dovodili Slatera na rub živaca. Let između Pittsburgha i New Yorka 9. kolovoza 2010. je učinio Slatera svjetski poznatim, a način davanja otkaza ga je doveo do statusa heroja među tisućama nezadovoljnih radnika u SAD-u.

Posao stjuarda ili stjuardese u avionu nije samo služenje pića i hrane. Njihova odgovornost je i spriječavanje panike u slučaju nezgode, pružanje prve pomoći i održavanje reda i mira tijekom leta. Od njih se istovremeno traži i iznimna ljubaznost i oštrina prema putnicima koji se ne ponašaju prikladno. I najmanje gubljenje živaca može donijeti tužbu protiv zaposlenika ili zrakoplovne kompanije. Jedan zaposlenik British Airways-a je dobio otkaz zbog toga što je galamio na putnicu koja je suputnicima govorila kako ima bombu što je dovelo do panike.

Dugi niz godina je Steven Slater radio kao stjuard, ali pri sletanju aviona u New York je odlučio prekinuti s radom. Prilikom sletanja aviona, putnicima je strogo zabranjeno ustajanje sa sjedišta zbog mogućnosti ozljeda koje bi kasnije vjerojatno rezultirale tužbom protiv prijevoznika. Slater je pri slijetanju pokušao urazumiti putnicu koja je ustala sa sjedišta i počela uzimati prtljagu iz pretinca. Osim što je odbila sjesti, njena torba je ispala iz pretinca i udarila Slatera u glavu. Nakon njegove molbe putnici da sjedne i da mu se ispriča, ona mu je sasula salvu psovki. Steven Slater je tu u potpunosti izgubio živce, te se putnicima obratio na razglas govoreći kako je radio tu 20 godina i kako daje otkaz, usput im poručujući da se mogu j...ti. Iz avionskog frižidera uzima dva piva "Blue Moon", te otvara vrata aviona i aktivira tobogan za spašavanje, čije ponovno montiranje košta 10 000 dolara. Nakon što se spustio niz tobogan aviona u pokretu, Slater je pretrčao stazu, preskočio ogradu i otišao kući.

Uhapšen je zbog ugrožavanja leta aviona, izgubio je posao, a sud mu je odredio kaznu od 10 000 dolara kao odštetu za Jet Blue. Steven Slater je nakon ovog incidenta postao popularan u SAD-u, ponuđen mu je mjesto voditelja talk show-a, a počeo je i pisati knjigu "Memoari poludjelog stjuarda".

Sam Slater za CNN kaže: "Imao sam mnogo razumijevanja za putnike. Obično im nije bilo ugodno putovati, te su nervozni iz više razloga. Ali to ne znači da me mogu vrijeđati. Zrakoplovne kompanije su također vrlo loše. Nekad sam radio za TWA i služili smo šampanjac i chateaubriand, a sada putnicima bacamo čips. Razina usluge je drastično pala".

Mišljenje zaposlenika u zrakoplovnoj industriji o ovom incidentu je podijeljeno. Iako nitko ne podržava njegovu reakciju, mnogi je zaposlenici razumiju, posebno oni koji rade isti posao kao i Slater.

Slater i dalje leti avionom, ali sada kao putnik. Govori kako ga prepoznaju stjuardi i stjuardese, kao i mnogi putnici koji često lete. Svi odreda mu zahvaljuju zato što je javnosti iznio problem lošeg ponašanja putnika koje često može dovesti do ozbiljnih problema u letu.

Kopirati
Drag cursor here to close