Probajte!

Kako ukloniti mrlje od laka za nokte s odjeće?

Većina nezgoda kod kućne manikure - prekratko odrezani nokti, grube zanoktice i mrlje - su privremeni, ali prolijevanje laka po vašem omiljenom komadu odjeće može ostaviti trajni trag.
Lifestyle / Flash | 01. 07. 2024. u 11:23 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ali nemojte paničariti – zapravo možete ukloniti lak za nokte sa svoje odjeće koristeći predmete koje vjerojatno već imate u kući. Razgovarali smo sa stručnjakom za njegu rublja koji dijeli jednostavnu metodu za uklanjanje mrlja od laka za nokte s odjeće, prenosi Martha Stewart

Uklanjanje laka za nokte ne zahtijeva posebnu opremu, ali trebali biste imati pri ruci nekoliko bitnih stvari kako bi sve prošlo glatko. "Najbolji alati su vjerojatno stvari koje već imate - sapun za pranje rublja, pamučni štapići i odstranjivač laka za nokte", kaže Patric Richardson, osnivač The Laundry Evangelista.

Kako očistiti mrlju od laka za nokte?

Nakon što prikupite materijale, možete započeti s postupkom uklanjanja mrlja s odjeće.

1. Uklonite višak laka

Ako imate posla s prolijevanjem, počnite s uklanjanjem viška laka koji se nije natopio. "Ne trljajte mokri lak—samo će otići dublje u tkaninu, te vam otežati uklanjanje", kaže Richardson. "Upotrijebite nešto tupo, poput posjetnice ili čak presavijenog papira, da nježno podignete što je više moguće s tkanine—vidjet ćete da će se većina laka skinuti."

2. Koristite sapun i vodu

Za tretiranje preostalog mjesta, natopite pamučni štapić sapunom za pranje rublja i nanesite ga na mrlju od vanjskog ruba prema sredini. Zamijenite prljavi štapić čistim jer će brzo pokupiti boju te ćete riskirati pogoršanje mrlje.

3. Isperite

"Nakon što ste utrljali otopinu za mrlje, temeljito je isperite puštanjem malog mlaza mlake vode", kaže Richardson.

Kako koristiti odstranjivač laka za nokte za tvrdokorne mrlje?

Nakon tretiranja mrlje sapunom i vodom ostat će tvrdoglavi tragovi, te je vrijeme za nešto jače - odstranjivač laka za nokte. Upotrijebite upute u nastavku za uklanjanje tvrdokornih mrlja od laka za nokte.

1. Provjerite ima li na tkanini acetata

Prije korištenja ove tehnike, Richardson kaže da je isprobate na malom komadu tkanine. "U rijetkim slučajevima tkanine sadrže acetat—aceton će otopiti ta vlakna", kaže on. "Acetat je rijedak u modernim tkaninama, ali se još uvijek povremeno pojavljuje, a jedno je vrijeme bio vrlo popularan, što znači da će ga neke vintage tkanine sigurno imati."

2. Tretirajte mrlju

Kad se uvjerite da vaša odjeća nema acetat, stavite stari ručnik na donju stranu mrlje i vatom utapkajte sredstvo za uklanjanje laka za nokte. Ručnik će upiti boju laka i spriječiti širenje mrlja kad se pomiješa sa sredstvom za uklanjanje laka.

"Utapkajte mrlju odstranjivačem laka za nokte dok ne nestane, a zatim mrlju tretirajte sapunom i vodom", kaže Richardson. "Promijenite komad ručnika i štapić jer će biti previše ispunjeni bojom." Isperite mlakom vodom iz slavine.

Kako ukloniti suhe mrlje od laka?

Ako niste primijetili da vam se lak za nokte razlio te se već osušio, još nije kasno da spasite svoju tkaninu. "Često možete ukloniti osušeni lak za nokte odstranjivačem laka za nokte, a zatim ukloniti ostatke sapunom i vodom", kaže Richardson. "Možda ćete morati nekoliko puta ponoviti postupak uklanjanja - svakako prvo testirajte tkaninu."

Richardson upozorava da odjeću s osušenim mrljama od laka za nokte ne stavljate u sušilicu dok se potpuno ne uklone.

 

Kopirati
Drag cursor here to close