Dobro je znati

Kako ukloniti mrlje s bijele odjeće? Imamo trikove koji stvarno djeluju

Istražili smo što trebate a što nikako ne smijete raditi ako želite ukloniti mrlje s bijele odjeće. Pa krenimo!
Lifestyle / Flash | 03. 10. 2024. u 09:45 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od mrlja od trave do prskanja umakom tijekom pripreme obroka, mrlje s bijele odjeće može biti teško ukloniti. Međutim, ako rano tretirate mrlje i koristite prave proizvode za čišćenje, možete postići da bijelo rublje zadrži svoju bjelinu, prenosi Whirpool.

Istražili smo što trebate a što nikako ne smijete raditi ako želite ukloniti mrlje s bijele odjeće. Pa krenimo!  

Koji proizvodi uklanjaju mrlje s bijele odjeće?

Obično možete ukloniti razne mrlje s bijelog rublja s pomoću deterdženta na bazi enzima, sredstava za uklanjanje mrlja, kisikovog izbjeljivača, sode bikarbone, octa, vodikovog peroksida ili deterdženta za suđe protiv masnoće.

Međutim, nikada nemojte koristiti ocat s vodikovim peroksidom ili izbjeljivačem jer može biti opasno. Uvijek pogledajte oznaku za njegu rublja na svakom odjevnom predmetu prije čišćenja. Također provjerite korisnički priručnik za vaš stroj prije korištenja tvari koje nisu deterdženti.

Kako ukloniti mrlje s bijele odjeće?

Neki omiljeni proizvodi u kućanstvu poput deterdženata na bazi enzima, izbjeljivača s kisikom i sredstava za uklanjanje mrlja mogu pomoći u uklanjanju mrlja s bijele odjeće.

Enzimski deterdženti pomažu razgraditi mrlje i prljavštinu pospješujući kemijske reakcije. Još jedna opcija za borbu protiv mrlja na bijelim tkaninama je izbjeljivač s kisikom, koji odlično obavlja posao.

Struganje viška hrane, upijanje tkanine (umjesto ribanja), namakanje i predtretiranje korisni su kada pokušavate ukloniti mrlje s bijele odjeće.

Čak i najtvrdokornije mrlje često se mogu ukloniti s pomoću nekoliko svakodnevnih proizvoda za kućanstvo poput vodikovog peroksida, octa i sode bikarbone.

Vodite računa da ne miješate vodikov peroksid i ocat zajedno i izbjegavajte miješanje drugih proizvoda za kućanstvo jer to može izazvati neželjene kemijske reakcije.

Kako ukloniti žute mrlje s bijele odjeće?

Žute mrlje mogu nastati zbog boja u hrani, znoja, tvrde vode i klornog izbjeljivača. Ulja za tijelo i proizvodi za njegu kože poput losiona, dezodoransa, parfema i šminke također mogu ostaviti mrlje na mjestima kao što su ispod pazuha ili oko ovratnika i manžeta, zbog kemijskih spojeva i oksidacije. 

Ovisno o uzroku žute mrlje, korištenje prave tehnike čišćenja može pomoći u čišćenju bijele odjeće.

Rješenja za izbjeljivanje: Ova rješenja su napravljena da posvijetle vašu tkaninu uklanjanjem boja koje su možda pokvarile odjeću. Obično se koriste za prethodno namakanje ili uz redoviti ciklus pranja. Kada koristite otopine za izbjeljivanje, obavezno slijedite upute na pakiranju.

Izbjeljivač na bazi kisika: Ova vrsta izbjeljivača ima drugačiju strukturu molekule koja mu obično omogućuje razbijanje organskih mrlja, poput znoja.

Ova metoda može potrajati dulje jer se odjeća mora namočiti u otopinu kisikovog izbjeljivača prije pranja kao i obično. Uvijek se pridržavajte uputa na pakiranju i oznaci za njegu odjeće. Neke tkanine poput vune, antilopa i svile ne podnose izbjeljivač kisikom.

Soda bikarbona: Sodu bikarbonu možete dodati izravno u svoju posudu za pranje rublja ili napraviti pastu miješanjem 1⁄2 šalice sode bikarbone s 1 žlicom soli i 1 žlicom vodikovog peroksida za nanošenje na mrlje ispod pazuha na košuljama.

Izbjegavajte dodavanje sode bikarbone u dozator aparata jer ga može začepiti. Također možete koristiti sodu bikarbonu za namakanje pomiješanu s vodom i ostaviti da se odjeća namače u njoj sat vremena.

Destilirani bijeli ocat: Ovo je još jedna opcija za ponovno postizanje bijele odjeće. Obično se koristi za prethodnu obradu bijele odjeće, a dobro djeluje i na neutralizaciju mirisa.

Za upotrebu pomiješajte ocat s vrućom vodom i ostavite svoju bijelu odjeću u kadi ili sudoperu oko sat vremena ili kod tvrdokornih mrlja preko noći. Pazite da temeljito isperete svoju odjeću prije pranja odjeće u perilici s deterdžentom. Zapamtite da se ocat ne smije dodavati u perilicu rublja.

Ne zaboravite uvijek provjeriti etiketu na odjeći prije upotrebe sredstava za uklanjanje mrlja.

Uklanjanje mrlja s bijele odjeće koja je osušena

Može se činiti da nema smisla pokušati spašavati bijelu odjeću kada pronađete sasušene mrlje—posebno od tamne hrane i pića, poput krvi, tinte, umaka od rajčice i blata. Ipak, ukloniti mrlje s bijele odjeće nije nemoguće, čak i ako je stara i osušena. Međutim, otklanjanje mrlje može zahtijevati malo više posla.

Pripremite svoj umivaonik ili kadu: Slijedeći temperaturu preporučenu na etiketi za održavanje vaše odjeće, napunite umivaonik ili kadu vodom i dodajte enzimski deterdžent. Ostavite da se otopi.

Ostavite da se natopi: Ostavite odjeću da se natopi nekoliko sati prije pranja.

Osušite: Nakon namakanja i pranja, ostavite odjevni predmet da se osuši na zraku i ako je mrlja i dalje vidljiva, pokušajte ponoviti isti proces. Nastavite s ovim postupkom i sušite na zraku dok mrlja potpuno ne izblijedi prije nego što je stavite u sušilicu. 

Ručno pranje ili posjet lokalnoj kemijskoj čistionici mogli bi biti bolja opcija za osjetljive tkanine. Obavezno provjerite upute za njegu.

Kako ukloniti smeđe mrlje s bijele odjeće?

Neke su mrlje smeđe ili tamne zbog upijanja, konzistencije, debljine ili kemijske reakcije tkanine. Ipak, postoje načini koji će vam pomoći ukloniti mrlje s bijele odjeće i pokušati spasiti svoj omiljeni odjevni predmet od smeđih mrlja poput prljavštine, čokolade, kave i krvi.

Isperite ga vodom: ako se vašem malom djetetu dogodi da kapne omiljeni čokoladni sladoled na majicu ili vašem tinejdžeru slučajno prokrvari nos na košarkaškoj uniformi, počnite s ispiranjem mrlje s unutrašnjosti odjeće hladnom vodom.

Tretirajte mrlju po mrlju: Zatim, na mrlju nanesite enzimski deterdžent ili odjevni predmet namočite u hladnu mješavinu vode i deterdženta u sudoperu ili kadi, držeći ga potopljenim 10-30 minuta. Za mrlje od krvi ostavite deterdžent na mrljama za dodatnu jačinu uklanjanja mrlja. 

Operite je: Nakon namakanja, operite umrljanu odjeću s malo kisikovog izbjeljivača, u najtoplijoj postavci vode dopuštenoj prema oznaci na vašem odjevnom predmetu.

Odjeću umrljanu krvlju, operite u hladnoj vodi kako biste spriječili da se mrlja stvrdne. Imajte na umu da se izbjeljivač ne smije koristiti u nekim perilicama rublja pa uvijek provjerite korisnički priručnik.

Kako ukloniti mrlje od rajčice s bijele odjeće?

Boje, masnoća, kiselost i proteini mogu uzrokovati mrlje na odjeći. Zato nešto poput umaka od rajčice koji ostavlja crvenu ili ružičastu mrlju može biti frustrirajuće za uklanjanje.

Srećom, uz malo sredstva za pranje posuđa i strpljenja, još uvijek možete uživati u svojoj omiljenoj pizzi i tjestenini - čak i ako nešto od toga završi na vašoj košulji.

Pripremite odjevni predmet: Započnite s uklanjanjem ostataka mrlja žlicom ili tupim nožem. Obrišite područje čistom krpom, a zatim hladnom vodom isperite mrlju s unutrašnjosti odjeće.

Dodajte deterdžent i namočite: dodajte tekući deterdžent za suđe na mrlju, nježno ga umasirajte u tkaninu i ostavite da odstoji 10 minuta.

Isperite i osušite: isperite odjevni predmet i ostavite da se osuši na zraku da vidite je li mrlja nestala. Ako nije, ponovite prethodne korake i temeljito isperite sredstvo za pranje posuđa prije pranja odjevnog predmeta u stroju. 

Provjerite: Provjerite je li mrlja potpuno nestala prije sušenja, jer sušilica može stvrdnuti mrlju.

Savjeti za uklanjanje mrlja s bijele odjeće

Kada brinete o rublju svoje obitelji, uzmite u obzir sljedeće savjete koji će vam pomoći da uklonite mrlje s bijelog odjevnog predmeta.

Djelujte brzo: što mrlja dulje stoji, to ju je teže ukloniti. Mrlje na bijeloj odjeći uvijek tretirajte što je brže moguće kako biste spriječili njihovo stvrdnjavanje.

Provjerite temperaturu: prethodna obrada mrlja vodom odgovarajuće temperature može spriječiti njihovo stvrdnjavanje ili širenje po tkanini. Više temperature mogu uzrokovati da se neke vrste mrlja zalijepe za vlakna, što otežava njihovo potpuno uklanjanje. Ipak, neke mrlje, poput mrlja od čokolade, dobro se peru u toplijoj vodi.

Testirajte: Nanesite sredstva za uklanjanje mrlja na skriveno mjesto na predmetu kako biste vidjeli kako će tretman utjecati na tkaninu.

Još jednom provjerite: provjerite naljepnicu za pranje rublja na svom odjevnom predmetu prije nego počnete s bilo kakvim tretmanom za uklanjanje mrlja.

Kopirati
Drag cursor here to close