Vrijeme

Kiša, grmljavina, vjetar: Žuto upozorenje za BiH

Upozorenje je na snazi od prijepodnevnih do kasnih poslijepodnevnih sati.
Lifestyle / Flash | 21. 08. 2024. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pljuskova praćenih grmljavinom na području sjeverne i istočne Bosna na snazi je žuto upozorenje, a usljed jakog vjetra na području jugoistočne Bosne i istočne Hercegovine.

Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom prognoziraju se na tuzlanskom, banjalučkom, prijedorskom i višegradskom području.

Upozorenje

Upozorenje je na snazi od prijepodnevnih do kasnih poslijepodnevnih sati.

"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno na fočanskom i trebinjskom području očekuju se udari vetra od 50 do 70 kilometara na sat.

Upozorenje važi od ranih poslijepodnevnih sati do ponoći.

"Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar", naglašavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U Bosni i Hercegovini prevladava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Mostar i Neum najtopliji

Temperature zraka u osam sati iznosile su Bjelašnica i Sokolac 13, Ivan Sedlo 14, Srebrenica 15, Livno 16, Široki Brijeg 17, Drvar i Sarajevo 18, Bihać, Bugojno, Prijedor i Zenica 19, Banja Luka, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 20, Bijeljina 21, Gradačac 22, Mostar i Neum 23 stupnja Celzijusa.

Atmosferki tlak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i dio večeri se očekuju lokalni pljuskovi koji mogu biti praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 26 do 32, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 34 stupnja Celzija.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i dio večerni su mogući lokalni pljuskovi. Dnevna temperatura zraka oko 29 stupnjeva Celzija .

Kopirati
Drag cursor here to close