Konjic

Klub "Neretva" dobio profesionalnu opremu za spašavanje

Lifestyle / Flash | 23. 06. 2016. u 12:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sportsko rekreativni klub "Neretva" iz Konjica bogatiji je za suvremenu i profesionalnu opremu za spašavanje ljudi.

Profesionalna opreme, koja je uručena danas u prostorijama SRK "Neretva" Konjic, osigurana je u okviru projekta „Certificirani tim za spašavanje“, koji je dio podrške Vlade Švicarske jačanju kapaciteta u prevenciji i borbi protiv prirodnih katastrofa u BiH.

Projekt u vrijednosti od 27.000 KM provela je njemačka nevladina udruga "Help Hilfe zur Selbsthilfe e.V." uz podršku Općine Konjic i tvrtke „Natron” iz Maglaja, koji su izdvajanjem značajnog dijela sredstava u vrijednosti od 7.000 KM od ukupne vrijednosti projekta, pomogli pri kupovini i donaciji profesionalne opreme.

Pored spomenutog, upriličena je i obuka za dobivanje certifikata spasitelja „Rescue 3“ koju je SRK „Neretva“ prošla s novom opremom. U obuci se radi o sustavu za tehničko spašavanje u visokorizičnim okruženjima uključujući brze vode, ali i sve druge oblike spašavanja na vodi, pod vodom, u planini, i tome slično.

Općina spremna pomoći

SRK „Neretva“ je često volonterski sudjelovao u akcijama spašavanja na vodi, posebno za vrijeme poplava u Doboju i Maglaju 2014. godine, a uspješnom realizacijom obuke postati će prvi tim u BiH certificiran po tome sustavu i stajat će na raspolaganju je Federalnoj upravi Civilne zaštite na lokalnoj ali i županijskoj razini.

Svečanoj primopredaji prisustvovao je David Kramer, zamjenik direktora za saradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH, Fadil Tatar, tajnik općine Konjic, te Husein Hodžoć, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo, kao i predstavnici organizacije Help.

Kramer je u izjavi za Fenu kazao kako su oni ispred Veleposlanstva Švicarske u BiH prepoznali vrlo koristan rad i napor ljudi iz SRK "Neretva", a posebno prilikom pružanja pomoći poplavljenim područjima u BiH u 2014. godini.

''Nakon poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u 2014. godini, shvatili smo kako moramo pomoći na neki način ljudima koji žele da pomognu onima koji su unesrećeni. Kada smo dobili prijedlog projekta, znali smo kako ove ljude ne treba da učimo ništa oko rijeke Neretve i tome slično, obzirom da su oni odrasli i žive sa Neretvom. Također, oni su bili prvi tim koji je pomogao ljudima tijekom poplava 2014. godine, te smo stoga odlučili da ih pomognemo i još bolje opremimo kako bi bili još spremniji, te da u slučaju katastrofa mogu još učinkovitije i spremnije reagirati i pomoći unesrećenima'', kazao je u Kramer.

Fadil Tatar, tajnik Općine Konjic, istaknuo je kako je ta općina uvijek spremna pomoći sufinancirajući takve projekte.

''Općina Konjic uvijek je spremna pružiti pomoć sufinancirajući projekte nevladinih organizacija kako bi obavljali one aktivnosti za koje ni lokalna zajednica a niti sve ostale razine vlasti ne pokazuju dovoljno ni spremnosti, niti izdvajaju sredstva za te namjene. Požar i poplave koje su se prethodno dogodile bile su nam opomena kako moramo biti obazrivi i zrelije razmišljati kada su u pitanju takve stvari, i s toga je Općina Konjic prepoznala rad i aktivnosti SRK "Neretva", te odlučila se pomoći u realizaciji toga projekta'', istaknuo je Tatar.

Slijede dvije obuke

Eldin Gakić, predsjednik SRK "Neretva" Konjic, izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost za donaciju skupocjene i profesionalne opreme njihovom klubu.

''Danas smo dobili vrlo dobru, profesionalnu opremu, odnosno suha odijela, spasilačke prsluke, kanjoning čizmice, te kacige, ali po meni je značajniji dio toga što smo dobili financijska sredstva za obuke, te certifikate koje smo dobili za završene obuke. U rujnu i prosincu slijede još dvije obuke, nakon čega ćemo imati jedan visoko certificirani klub za spašavanje na vodi'', kazao je Gakić.

Istaknuo je kako će spomenuta oprema mnogo pomoći u daljnjem radu i aktivnosti njihovog kluba.

Kopirati
Drag cursor here to close