Što mislite?

Koja je najbogatija zemlja na svijetu? 5 odgovora koji će vas natjerati da razmislite o pitanju

Dakle, koja je najbogatija zemlja na svijetu? Pa, ovisi o tome na što mislite.
Lifestyle / Flash | 20. 05. 2024. u 15:41 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitati koja je zemlja najbogatija je kao da pitate koji je najbolji recept za večeru: zvuči kao razumno pitanje, sve dok ne pokušate odgovoriti na njega – u kojem trenutku shvatite da je jedan prilično važan kontekst izostavljen, prenosi IFL Science

Naravno, obično mislimo da znamo što to znači: kojoj naciji, kad zbrojite njezinu ukupnu imovinu i oduzmete obveze, na kraju ostane najveći broj? I to je definitivno jedan od načina da se izmjeri bogatstvo zemlje - ali nije jedina metoda.

Najbogatija zemlja po ukupnom bogatstvu kućanstva

Pogledajmo za početak tu mjeru: ukupna neto vrijednost imovine zemlje, minus ukupna vrijednost njezinih obveza. Prema tom standardu, vjerojatno se nećete iznenaditi kada saznate da SAD preuzima nagradu, s ukupnim bogatstvom od gotovo 140 bilijuna dolara, prema UBS-ovom Globalnom izvješću o bogatstvu za 2023.

To je više od 150 posto brojke za drugu najbogatiju naciju, Kinu - usporednu sirotinju sa samo 84 trilijuna dolara. To je čak više od cijelog europskog kontinenta; pobjeđuje ga samo cijela Azija.

Najbogatija zemlja po prosječnom bogatstvu po glavi stanovnika

Međutim, samo zato što je zemlja na vrhu međunarodnih financijskih ljestvica, ne znači da je to raj za one koji tamo žive. Gledajući prosječno bogatstvo po stanovniku – to jest, prosječnu količinu bogatstva koju posjeduje svaki pojedinac u zemlji – pokazuje sasvim drugačiju priču, pri čemu je prvo mjesto zauzela nitko drugi nego Švicarska.

Građani ove male, slavno neutralne i povremeno eksplozivne zemlje posjeduju u prosjeku nešto više od 685.000 dolara po osobi – prilično više od 551.000 dolara koliko posjeduje "prosječni" Amerikanac.

I, ovisno o tome koje izvore pogledate, postoji još jedna zemlja koja je bolja od dobrog starog SAD-a u smislu prosječnog bogatstva po glavi stanovnika: stručnjaci za podatke u Statisti smatraju da se mala nacija Luksemburg može pohvaliti s prosjekom od gotovo 586.000 dolara.

Najbogatija zemlja prema srednjem bogatstvu po glavi stanovnika

Usko povezan s prosječnim bogatstvom je medijan bogatstva po glavi stanovnika – to jest, iznos bogatstva koji posjeduje onaj tko je točno u sredini.

Prema ovoj metrici, SAD čak i ne ulazi među prvih 10, a Global Wealth Report ih stavlja na 13. mjesto. Na vrhu popisa je Belgija, od svih mjesta, čiji prosječni građanin ima bogatstvo nešto ispod 250.000 dolara; sljedeća na listi je Australija, koja je pala s prvog mjesta prošle godine; zatim Hong Kong koji zauzima treće mjesto.

Država s najviše milijardera

Ovisno o tome koga pitate, ili je SAD dom s najviše milijardera, s 813 pojedinaca koji čine popis – ili je to Kina, s 814. No, bez obzira na to zauzima li Kina prvo mjesto ili polako opada na oko 400, jedno je sigurno: broj u SAD-u raste, dok Kina trenutno gubi milijardere iz godine u godinu.

Država s najnižom stopom siromaštva

Imati najveći broj milijardera u zemlji može biti izvor ponosa, ali većina nas je mnogo bliža riziku siromaštva nego dosezanju bogatstva. No, koja je nacija u kojoj je to najmanje vjerojatno?

Kladimo se da nećete pogoditi: to je Slovenija. "Usvajanjem prakse kao što je besplatno pružanje obrazovanja u vrtiću, Slovenija je postala jedna od zemalja s najnižom stopom siromaštva na svijetu", objašnjava financijska stranica Insider Monkey. "Zbog toga je prva na našem popisu."

 

Kopirati
Drag cursor here to close