Putovanja

Koja su prava putnika ako let kasni ili je odgođen?

Lifestyle / Flash | 10. 01. 2015. u 08:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smatra se da let kasni ukoliko je njegov polazak odložen na određeno vrijeme zbog neplaniranih okolnosti. Kakva prava ima putnik u tom slučaju? Razlozi za kašnjenja leta u odlasku ili dolasku mogu biti: gužva na poletno-sletnoj stazi ili nedostatak slobodnih izlaza/ulaza za ukrcavanje ili iskrcavanje putnika kao i razni tehnički razlozi. Najčešći razlog za kašnjenje aviona su meteorološki uvjeti koji zahtijevaju odlaganje polijetanja ili slijetanja.

Svako kašnjenje koje je manje od dva sata u avio-prometu smatra se normalnim i pravno prihvatljivim. Avio-kompanije u tom slučaju nemaju nikakvih obaveza prema putnicima. Obaveze avio-kompanija prema putnicima određene su vremenom i udaljenošću. Svi putnici imaju pravo na zbrinjavanje koje se u zavisnosti od dužine kašnjenja razlikuje, prenosi B92.

Osnovna pomoć

U svim predviđenim slučajevima kašnjenja putnici imaju pravo na besplatan obrok i osvježavajuće napitke primjerene vremenu čekanja, kao i dva besplatna telefonska poziva ili na dvije poruke putem teleksa, faksa ili elektronske pošte.

Dodatna pomoć

U situacijama kada se očekuje kašnjenje od najmanje jednog dana poslije prethodno najavljenog vremena polaska, putnici imaju pravo i na hotelski ili drugi odgovarajući smještaj kao i na transfer između zračnih luka i mjesta smještaja i nazad.

Posebna pomoć

Pripada putnicima koji su pogođeni izuzetno dugačkim kašnjenjem, od pet sati i više. U tom slučaju putnik ima pravo na vraćanje troškova ili preusmjeravanje puta. On ima pravo na izbor između slijedećih mogućnosti:

- Nadoknada troškova u visini pune cijene putne karte po kojoj je ona kupljena, za dio ili dijelove putovanja koji nisu ostvareni i za dio ili dijelove putovanja koji su ostvareni, ako let više ne služi svrsi koju je putnik prvobitno planirao, zajedno sa, kada je to relavantno, povratnim letom u prvu točku polaska, što je prije moguće.

- Preusmjeravanje puta do krajnjeg odredišta što je prije moguće ili preusmjeravanje puta nekog kasnijeg datuma, kako je putniku prihvatljivo.

- Putnik može biti uz osobnu suglasnost preusmjeren i na alternativnu zračnu luku u regiji, ali u tom slučaju avio-kompanija snosi troškove transfera do prvobitne destinacije. Putnici pored pomoći u slučaju kašnjenja imaju prava i na odštetu koja zavisi od dužine kašnjenja i udaljenosti krajnje destinacije, navodi B92. Prema ova dva kriterija zakon razlikuje tri vrste kašnjenja:

- Za dva sata ili više, u okviru zone leta do 1.500 km u ovom slučaju putnik ima pravo na osnovnu pomoć kao i na odštetu u vrijednosti od 250 eura.

- Za tri sata ili više, u okviru zone leta od 1.500 do 3.500 km unutar Zajedničkog europskog zrakoplovnog područja (ECAA) u ovom slučaju putnik ima pravo na osnovnu i/ili dodatnu pomoć kao i na odštetu u vrijednosti od 400 eura.

- Za četiri sata ili više, u slučajevima koji ne spadaju u prethodna dva u ovom slučaju putnik ima pravo posebnu pomoć i na odštetu u vrijednosti od 600 eura.

Avio-kompanija čiji let kasni je dužna da obavijesti putnika o svim njegovim pravima u konkretnom slučaju. Putnici trebaju zahtijevati informaciju o svojim pravima od službenika avio-kompanije i da insistiraju na poštovanju zakonom predviđenih postupaka.

Ukoliko avio-kompanije ne ispuni svoje zakonom predviđene obaveze putnik može podnijeti žalbu avio-kompaniji, a ako na žalbu ne dobije pozitivan odgovor, može se obratiti putem formulara za reklamacije Direktoratu civilnog zrakoplovstva. O svim detaljima u vezi sa kašnjenjem leta putnik se može informirati u Zakonu o obligacionim i osnovama svojinsko pravnih odnosa u zračnom prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close