Ne treba smrditi, ali...

Koliko često se trebamo tuširati?

Lifestyle / Flash | 14. 01. 2015. u 18:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina dermatologa s američkih sveučilšta objavila je studiju u kojoj navode kako svakodnevno tuširanje, pogotovo vrućom vodom, može biti štetno za kožu.

Naime, prečesto tuširanje može iritirati i oštetiti kožu, te stvoriti male pukotine na koži koje pogoduju infekcijama. Tuširanjem također ispiremo bakterije sa kože, među njima i one korisne i za koje je prirodno da budu prisutne na koži. Dermatolozi se također slažu da djecu i dojenčad ne treba kupati svakodnevno, jer je izloženost bakterijama ključna za normalno razvijanje imuniteta, te smanjuje mogućnost pojave alergija i kožnih bolesti kao što je ekcem, piše moja.ba.

No, to ne znači da moramo okolo hodati smrdljivi i umazani! Umjesto svakodnevnog tuša ili kupke, dermatolozi predlažu da se krizna područja peru redovito (lice, pazusi, genitalije), a generalku možete obaviti svaka 2-3 dana.

Nadalje, svakodnevno mijenjanje odjeće, a pogotovo donjeg rublja je ključno – neke studije čak pokazuju da tako uklanjamo više štetnih bakterija nego kupanjem. Ako baš ne možete bez tuša, pokušajte izbjeći vruću vodu i jake sapune, piše moja.ba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close