Izazivaju smrt

Kratkoročni zagađivači zraka godišnje ubiju 7 milijuna ljudi

Lifestyle / Flash | 22. 10. 2015. u 08:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je Izvještaj o smanjenju zdravstvenih rizika reduciranjem emisije kratkoročnih zagađivača zraka u kojem ukazuje da je neophodno hitno reagirati kako bi se smanjila emisija crnog karbona, ozona, metana i karbon dioksida u atmosferu jer su uzročnici klimatskih promjena i zdravstvenih problema za živi svijet, javlja Anadolu Agency (AA).

U Izvještaju se navodi da spomenuti kratkoročni zagađivači okoline godišnje uzrokuju ranu smrt kod u prosjeku sedam milijuna ljudi.

Smanjenjem emisije tih zagađivača smanjio bi se rizik pojave brojnih oboljenja, ali i osigurala zdravija hrana i kvalitetniji životni uvjeti uopće.

''Ovi zagađivači svakodnevno ugrožavaju ljude, žene i djecu. Prvi put organizacija WHO objavljuje mjere koje države i resorna ministarstva mogu poduzeti odmah i zaštiti zdravlje ljudi'', kazala je pomoćnica direktora organizacije WHO Flavia Bustreo.

I čelnica Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) Helena Molin Valdes je kazala da je potreba za smanjenjem čađi, ozona, metana i karbon monoksida veća nego ikada ranije.

Eksperti preporučuju više od 20 mogućih načina smanjenja emisije kratkoročnih zagađivača u atmosferu, uključujući poboljšanje standarda emisije štetnih pilnova iz vozila, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive energente i smanjenje otpada od hrane.

U Izvještaju se navodi da zagađenost zraka na otvorenom godišnje uzrokuje preranu smrt kod 3,7 milijuna ljudi, a da rana smrt kod 4,3 milijuna ljudi godišnje nastupa zbog zdravstvenih problema uzrokovanih zagađenošću zraka u zatvorenim prostorijama, najčešće kao posljedica neodgovarajućeg energenta za grijanje.

Kopirati
Drag cursor here to close