U Mostaru ih ne bi nedostajalo

Kreativno rješenje za mostarske pukotine

Ulični umjetnik u Francuskoj pretvara rupe na ulicama u nešto lijepo, čineći ih sigurnijima za pješake, prenosi stirworld. Riječ je o anonimnom muškarcu koji se predstavlja kao "Ememem" iz Lyona
Lifestyle / Flash | 30. 09. 2024. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski umjetnik koji se predstalja kao Ememem, poznati su kao pjesnik pločnika i makadamski kirurg. Umjetnik ili njegova skupina ispunjavaju rupe na pločnicima prekrasnim mozaicima dok ljudi spavaju.

Na Wikipediji piše kako Ememem je anonimni francuski ulični umjetnik sa sjedištem u Lyonu. On/e stvaraju mozaike koji uključuju geometrijske motive u napuknute pločnike i fasade, proces koji nazivaju ljuštenjem. Ememem umjetnost stvara noću, tako da se uglavnom otkriva u zoru.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

Rad noću garantira anonimnost, a identitet je nepoznat. Ynet piše kako je svaki zahtjev za osobnim ili radijskim intervjuom odbijen, kao i bilo kakva identifikacija.

Samozatajni umjetnik svoj je rad započeo krpanjem rupe ispred svoje radionice, a onda se odlučio prijeći na ulice i stvarati mozaike koji uveseljavaju prolaznike. Kako kaže 'njegova djela osvjetljavaju rane urbanog tkiva'. Inspiracija mu je došla kada je ispred svoje radionice vidio rupu koju je sam pokrpao. A onda je svoju ideju proširio i na ulice. Za realizaciju ovih mozaika na otvorenom potrebno je između sat vremena.

Miješajući bezbroj oblika i veličina šarenila keramičkih pločica, ponekad sjajnog kamenja i komadića stakla i čelika, Ememem koristi brzo ljepilo za držanje umjetničkih djela na mjestu. Također je izlagao u galerijama i muzejima, ali ulica ostaje njegova prava ljubav, jer je odrastao igrajući se vani i upijajući njenu bezbrižnu, duhovitu kulturu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

Ovu umjetnost opisuju kao "pjesmu koju svatko može čitati" i "bilježnicu sjećanja grada", od 2016. stvaraju se ulični mozaici diljem Francuske, a od rujna 2021. i u Barceloni (uključujući Plaça Urquinaona i Sant Antoni) i Madridu kao i Turínu, Genovi, Civitacampomaranu i Terracina u Italiji, Oslo, Hamar i Stavanger u Norveškoj, Melbourne, Aberdeen u Velikoj Britaniji i Carlow u Irskoj.

Umjetnika/ke molimo da dođu i u Mostar, imat će pune ruke posla.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

Kopirati
Drag cursor here to close