Dani Trebižata

Kulturno-turistička manifestacija " Dani uz rijeku Trebižat 2016."

Lifestyle / Flash | 08. 07. 2016. u 06:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturno - turistička manifestacija "Dani uz rijeku Trebižat ( Tihaljina-Mlade Ttrebižat)" započela je s prvim danima srpnja. Završetak škole, početak ljetnih odmora uz sunčano vrijeme najbolja su preporuka za početak ljetnog đira, opuštanja i uživanja u ljetnim radostima, priopćeno je.

Koristeći ove pogodnosti Referentna grupa - Čapljina u suradnji sa partnerima i suradnicima: Udrugom "Kadulja " Grude, Šrek" Vidra" Ljubuški , Ekološka udruga "Lijepa naša" Čapljina, Neretva Delta Forum, Udrugom EHOO" Čapljina i suradnicima općinama Čapljina, Ljubuški i Grude, svake godine započinje aktivnosti promocije kulturnih i turističkih potencijala uz rijeku Trebižat, točnije Tihaljina -Mlade -Trebižat.

I ove godine početak aktivnosti je 8.07.2016. okupljanjem sudionika za eko akciju čišćenja, koju će voditi Šrek "Vidra" Ljubuški uz podršku roniteljskih klubova iz BIH i Hrvatske, te nevladinih organizacija koje će se priključiti i sudjelovati u akciji čišćenja korita rijeke.

Na eko akciji se očekuje od 60 - 80 sudionika koji će čistiti cijeli tok rijeke u dužini od 51 km, počevši od Krenice, Peć mlina, Klokuna, Vitine, Vrioštice, Baščina, Čeveljuše, Kravice, Božjka, Studenčice, Matice pa sve do Stuga u općini Čapljina.

Aktivnosti se nastavljaju i nerednog dana 10.07.2016.g. kad se organizira promocija kanu safarija na dionici od Božjaka do Struga u dužini od cca 13 km. Sudionici kanu safarija će imati priliku doživjeti ljepotu netaknute prirode uz adrenalinski naboj pri savladavanju brzataka, sedrenih slapova i bukova. Sudionicima eko akcije i kanu safarija ponudit će se razgledanje i obilazak kulturno povijesnih vrijednosti na području uz rijeku Trebižat, Mogorjela i muzeja na Humcu.

U prostoru "Agroturizam Marića gaj" u Grudama upriličit će se izložba fotografija o rijeci Trebižat (TMT), te uz bogatu trpezu i kulturno umjetnički programa manifestacija će se nastaviti duboko u noć.

U biciklijadu, brudetijadu kao sastavnom djelu manifestacije sudjelovat će biciklistički klubovi iz sve tri općine , dok će gastronomsku priču predvodit ribarske udruge i ugostiteljski djelatnici kojima će se priključiti lokalno stanovništvo uz prigodan kulturno zabavni program.

Sve ove aktivnosti kao i niz usporednih aktivnosti koje će se dešavati uz rijeku Trebižat (kulturno - kazališne predstave) imaju jedan cilj da se područje uz rijeku Tihaljina - Mlade - Trebižat promovira i pozicionira na bosansko hercegovačkom turističkom tržištu kao jedinstvene destinacija.

Upravo ovaj značaj manifestacije prepoznali su Federalno ministarstvo kulture i športa, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ministarstvo prosvjete,znanosti, kulture i športa HNŽ, Vlada HNŽ, Općina Čapljina, Ljubuški i Grude koji su podržali ovu kulturno turističku manifestaciju koja objedinjuje tri općine i dvije županije uz stvaranje jedinstvenog kulturno-turističkog proizvoda koji je ujedno potencijal i mogućnosti za razvoj i uspostavu prekogranične suradnju sa Republikom Hrvatskom, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close