Priča oko 'čarobnog napitka'

Najbolja bh. baristica nam otkriva - Dnevno pijem do 20 kava

Višestruko nagrađivana bh. baristica Lejla Krasnić kaže da je tajna dobre kave prije svega u zrnu. Mi smo je pitali i koja su najvažnija pravila u pripremi napitaka od kave i kako je uopće ušla u ''čarobni svijet kave''.
Lifestyle / Flash | 13. 05. 2024. u 17:33 M.Bojičić/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi kavoljupci, ovaj tekst je za vas. Zašto? Pa zato jer najbolja bh. baristica Fabrike Coffee Lejla Krasnić odgovara na naša pitanja o famoznom napitku oko kojeg se sastajemo, rastajemo, pričamo, sjedimo, smijemo i što sve na ''na kavi''.

Ovoga puta, iz profesionalnog ugla jedne baristice doznajemo koja je tajna odlične kave i postoje li pravila pripreme napitaka od kave.

''Za dobru kavu najvažnije je je kvalitetno zrno, da je na pravi način isprženo da bi se ekstrakcijom mogle dobiti najljepše arome. I naravno da barista poznaje opremu s kojom radi kako bi mogao napraviti najbolji napitak. Isto važi za kućnu pripremu, najbitnije je imati kvalitetnu kavu i naći pravi omjer između vode i kave'', kaže nam na početku baristica Lejla Krasnić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lejla Krasnić (@lejla_kunoichi)

Dijete iz sarajevske mahale

Dodaje i da je ona dijete iz jedne sarajevske mahale, te je od malih nogu pomagala u pripremi kave. Stoga se vrlo rano ''zaljubila u taj čarobni napitak''.

''Pijem dosta kave, jutro započinjem duplim Espressom i V60 filter kavom. I obzirom da pripremam gostima svakodnevno kavu, provjeravam kvalitetu svake kave - tako da dan završim s 15 do 20 popijenih kava'', rekla je Lejla u razgovoru za Bljesak.info.

Na upit što je najviše fascinira u svijetu kave, Lejla kaže:

''Cijeli svijet kave mi je fascinantan. Od samog uzgoja kave, do prženja i pripreme. Uživam koliko slobode se ima u svim pripremama, pravljenje različitih recepata i kreiranje novih trendova. Tu je i nova kave oprema. Jedino je pravilo da nema pravila u pripremama napitaka od kave'', istaknula je ova sada već nagrađivana baristica.

Natjecanja i nagrade

Lejla Krasnić nedavno se vratila s London Caffee Festivala i bila je jedina natjecateljica s Balkana.

''Definitivno jedno prelijepo iskustvo, koje mi je dalo priliku da se natječem s najvećim svjetskim stručnjacima za kavu, i naučim nešto novo'', kazala nam je.

Foto: Privatni album / Zaljubljena u čarobni napitak zvani kava

Lejla objašnjava i da postoji nekoliko krugova prije samog natjecanja, a koji traju tri mjeseca, kako bi samo najbolji prošli u finale. Kvalifikacije se sastoje od pismenog i vizualnog dijela gdje se mora pokazati znanje, inovacija i kreativnost u pripremi kave i napitaka od kave.

Do sada je, kako kaže, na natjecanjima na Balkanu uvijek bila među prva tri mjesta. U Dubrovniku je uzela dva prva mjesta i nagradu za najboljeg baristu, u Crnoj Gori 2. mjesto, a na Coffee Masters koji je bio održan u Londonu izborila se za 8. mjesto od 400 prijavljenih natjecatelja.

Zanimalo nas je i kako se uopće vrše pripreme za ovakvu vrstu natjecanja.

''Nije svako natjecanje isto, pa se spremam nakon što saznam pravila natjecanja. Svaki put pomjeram svoje granice u kreativnosti i prezentaciji. Ja sam osoba koja najbolje funkcionira u kasnim večernjim satima, tako da moje pripreme kreću kasno i ponekad traju do jutarnjih sati'', ističe bh. baristica.

Ćejf

Za kraj nam jaže i kako u bh. društvu još uvijek postoji taj ritual ispijanja kave, dok je u inozemstvu to već sasvim druga priča.

''Mi imamo taj poseban ćejf, vrijeme koje odvojimo da uživamo sami ili u razgovoru s nekim. I usprkos užurbanom životu još uvijek uspijevamo odvojiti to vrijeme. Dok je u inozemstvu uvijek to brzinska kava, često za ponijeti gdje nema nikakvog ćejfa'', zaključuje Lejla.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FABRIKA COFFEE SARAJEVO (@fabrika_coffeesarajevo)

Kopirati
Drag cursor here to close