Registracija partnerstva

LGBT parovi iz BiH idu u Hrvatsku registrirati partnerstvo

Lifestyle / Flash | 08. 12. 2014. u 12:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

LGBT parovi iz BiH idu u Hrvatsku da registriraju istospolno partnerstvo nakon što je prije nekoliko mjeseci, Hrvatska je usvojila Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima omogućuje sva prava koja uživaju heteroseksualni vjenčani parovi, osim prava na posvajanje djece, priopćio je Sarajevski otvoreni centar (SOC) koji organizira info sesije s novinarima i novinarkama u BiH.

Tijekom ove, ali i sljedeće godine, novinari i novinarke će se imati priliku upoznati se i razgovarati s gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

''Kroz praćenje izvještavanja medija u BiH o LGBT temama došli smo do zaključka da je veoma važno da se nastavi ovakav oblik rada s medijima, a sve u cilju pružanja osnovnih informacija vezanih za korektno, profesionalno i etičko izvještavanje medija'', priopćeno je iz SOC-a.

Gost prve info sesije koja će se održati 16. Prosinca u Sarajevu, je Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride, koji je sudjelovao u radnoj grupi za izradu zakona.

Podsjećamo, Hrvatski sabor početkom srpnja je s 89 glasova za i 16 protiv donio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.

U Hrvatskoj su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život. Obiteljski život istospolnih parova, od sada životnih partnera i partnerica, u Hrvatskoj štite Ustav, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud, istaknula je udruga Zagreb Pride u priopćenju nakon usvajanja zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close