Nizozemska

Lovci na blago zbog stare nacističke mape tragaju za skrivenim dijamantima

Nizozemski narodni arhiv je 3. siječnja objavio mapu koja navodno prikazuje mesto gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velika sanduka s dijamantima, rubinima, zlatom, srebrom i nakitom koje su opljačkali u kolovozu 1944. godine.
Lifestyle / Flash | 08. 01. 2023. u 14:20 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stara nacistička mapa koja navodno označava mjesto gdje su njemački vojnici tijekom Drugog svjetskog rata sakrili blago koje vrijedi milijune eura ove nedjelje raspalila je maštu mnogih amaterskih tragača u Nizozemskoj. 

Ruralni Omeren na istoku Nizozemske je tako postao mjesto okupljanja lovaca na blago koji neumorno pretražuju teren uz pomoć detektora za metal i ašova, navodi Reuters.

Lovci na blago pomoću detektora pretražuju teren 

"Svuda vidim grupe ljudi s metalnim detektorima, a vijesti o blagu su i mene natjerale da krenem u potragu. Malo je vjerovano da je blago ovdje i poslije 70 godina, ali želim da pokušam”, rekao je mještanin Omerena Jan Hansen.

Nizozemski  narodni arhiv je 3. siječnja objavio mapu koja navodno prikazuje mesto gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velika sanduka s dijamantima, rubinima, zlatom, srebrom i nakitom koje su opljačkali u kolovozu 1944. godine. 

Mjesto gdje su nacisti sakrili sanduke sa zlatom 

Mapa je zaplijenjena od njemačkog vojnika nedugo poslije Drugog svjetskog rata, a objavljena je nakon 75 godina kada je s nje skinuta oznaka tajnosti.

"Ne znamo sigurno da li je blago postojalo. Nizozemski narodni arhiv je mnogo puta provjeravao ovu priču i smatramo da je vjerodostojna. Pokušavali smo nekoliko puta da pronađemo blago još 1947. godine, ali nikada u tome nismo uspjeli”, izjavila je glasnogovornica Nizozemskog  narodnog arhiva Ane-Marike Samson.

Bivši gradonačelnik Omerena Klas Tames konstatira da „mapa s tri drveta i crvenim križem koji označava mjesto gdje je zakopano blago”, raspaljuje maštu mnogih, ali da potraga svakako neće biti laka.

Kopirati
Drag cursor here to close