Svijet je lijep

Mališani iz Nevesinja u posjeti Mostaru: Sad smo još bliže

Lifestyle / Flash | 29. 10. 2015. u 11:10 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Koliko je svijet lijep možemo najbolje posvjedočiti mi koji radimo s djecom. Jako mi je drago što smo mi tako blizu, a sad smo još bliže'', rekla je Milena Kapor, direktorica vrtića iz Nevesinja prilikom posjete Ustanovi "Dječji vrtić" u Mostaru u kojoj su djeca zajednički obilježila "Dane zahvalnosti za plodove zemlje".

Kapor je istaknula kako je ovo uzvratna posjeta i nastavak suradnje koja se prije sedam dana dogodila u Nevesinju, u sklopu projekta "Sa djecom u budućnost" , kada su mališani iz mostarskog vrtića bili u posjeti svojim prijateljima u Nevesinju.

''Napravili smo jedan veliki korak i iskreno se nadam da će se ova suradnja pretočiti u tradiciju i da ćemo svake godine naći priliku, motiv i način za suradnju. Djeca su jako sretna, njihovi roditelji također. Spajati djecu u ovom uzrastu je najbitnije, ovo je razdoblje ranog učenja. Ako stvorimo topao i divan ambijent u ovom razdoblju, onda samo trebaju osnovne i srednje škole hraniti ono što smo mi počeli, a mi jako puno toga uradimo'', istaknula je direktorica nevesinjskog vrtića "Sveta Evgenija carica Milica".

Oduševljenje suradnjom nije krila niti njezina kolegica, Danijela Kegelj, ravnateljica mostarskog vrtića koja je naglasila kako je ovaj dijalog ono u što treba ulagati, te se nada kako će ovaj projekt imati i svoju daljnu suradnju.

''Ovo nije tek priča, ovo je početak lijepe suradnje u kojoj smo pronašli koliko su naša djeca ista i koliko težimo zajedničkim stvarima i koliko se želimo družiti. Specifičnost Mostara je što ima parcijalno mnogo toga za ponuditi, ali nema sustava ni umreženosti. To je nešto u što ulažemo napor kako bi djeca imala svoja stvarna prava, a ne samo deklarativna'', rekla je Kegelj.

Za realizaciju ovog projekta zaslužno je udruženje "Hercegovka iz Nevesinja'', a projektom, kako je za Bljesak.info istaknula Aleksandra Kravić, žele doprinijeti zajedničkoj suradnji u budućnosti i poslati poruku mira, partnerstva i prijateljstva.

''Došla sam na ideju da spojim dva vrtića, ustvari dvije predškolske ustanove, kako bi krenuli u zajedničku suradnju u cilju zajedničkog suživota i mira'', rekla je Kravić i dodala kako su prilikom posjete Nevesinju mališani sudjelovali u manifestaciji 'Jesenji maskenbal' koji su obilježili jednom velikom šetnjom kroz grad u prikladnim kostimima.

''Vjerujte da su svi bili oduševljeni. Povratne informacije koje sam dobila od roditelja su bile odlične. Nisu se nadali ni takvoj dobrodošlici. Zamišljali su da je Nevesinje negdje na kraju svijeta. Prilike koje su uzrokovale ovu podijeljenost su nas nažalost nekako previše udaljile. Djeca su bila oduševljena ambijentom vrtića u Nevesinju, prirodom, vidjeli su stoku pored puta, bilo je mnogo pozitivnih reakcija'', rekla je Kravić i dodala kako su nakon velike parade svi zajednički, tridesetak djece i roditelja koji su uključeni u ovaj projekt, sudjelovali u radionici na temu 'Predrasude i kako ih prevazići'.

Dio ovog projekta jeste i Božana Stajić, majka iz Nevesinja, koja je sa svojim mališanom, kako ističe, zahvalna i jako sretna što može biti uključena u jednu ovako lijepu priču.

''Drago mi je da smo sklopili nova prijateljstva i proširili druženja. Što se tiče reakcija mog dječaka, one su odlične. Njima je igra na prvom mjestu, a nje nije nedostajalo. Dugo se ništa slično ovom nije događalo'', rekla je za Bljesak.info Stajić i dodala kako se veseli današnjem programu u Mostaru tijekom kojeg je uz posjet Starom mostu planirana i radionica na temu ''Konflikti predškolske djece''.

Pozitivnoj suradnji i lijepom druženju u Mostaru, i onom prije sedam dana u Nevesinju, svjedočila je i Žana Šimunović, majka dvoje djece koja je za Bljesak.info rekla kako biti dio jednog ovakvog projekta pripada i edukativnoj domeni.

''Prije svega bih istaknula tu edukativnu stranu, kako za djecu tako i za roditelje, ove jedne lijepe priče. Učimo se komunikaciji i dijalogu s drugim, a što nam je sigurno potrebno'', rekla je Šimunović i naglasila kako budućnost leži upravo u ovakvim projektima.

Inicijativa "Sa djecom u budućnost" je podržana kroz PRO-Budućnost projekt (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close