Jedan od aktera

Mediji stvaraju ambijent za sigurno djetinjstvo

Lifestyle / Flash | 11. 12. 2014. u 13:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja 25 godina Konvencije o pravima djeteta i 68 godina djelovanja UNICEF-a, u Sarajevu su danas uručene nagrade za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH.

Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije (za tekst u tisku, na internetu, televiziji i radiju), a u konkurenciji je bilo 48 novinara s prijavljenih više od 75 radova.

Teme radova su pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječje zaštite te teme koje promoviraju inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti.

Na ceremoniji, tim povodom u zgradi Ujedinjenih naroda u Sarajevu, godišnja nagrada za prilog objavljen o toj temi na televiziji pripala je Lejli Andrejaš (TV USK), a specijalno priznanje u toj kategoriji Adisi Ajdaslić (BHT 1).

Godišnja nagrada za prilog objavljen na radiju pripala je Emilu Karamatiću (BH Radio 1), a specijalno priznanje u toj kategoriji Velidi Kulenović (Radio Federacije BiH).

Godišnja nagrada za tekst objavljen na internetu pripala je Katarini Panić iz Prijedora, a specijalno priznanje u toj kategoriji Ani Kotur, urednici portala na kojem se objavljuju radovi koje pišu djeca.

Godišnja nagrada za tekst objavljen u tisku pripala je Nidžari Ahmetašević (Slobodna Bosna), dok je specijalno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno Nikoli Vidakoviću (Nezavisne novine).

Članovi žirija za nagradu novinarima bili su predstavnici medija te roditelja i nevladinih organizacija za promociju prava djeteta.

Na ceremoniji je istaknut značaj uloge medija u stvaranju ambijenta u kojem će svi poštovati i znati za dječja prava. Sudionici tog skupa pozvani su, da u okviru obilježavanja dvaju značajnih datuma, malo maštaju i zamisle svijet gdje djeca ne trpe patnje i traumu, svijet gdje sva djeca imaju istu priliku za rast i razvoj.

Specijalni gosti ceremonije dodjele nagrada za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014. u BiH bila su djeca - sudionici natječaja "Zid dječjih želja i zahtjeva“, koji su pročitali svoje želje i zahtjeve.

Kopirati
Drag cursor here to close