Poslali jasnu popruku

Mladi iz Mostara po prvi put na mirovnom kampu s mladima iz regije

Na ovogodišnjem Youth United in Peace mirovnom kampu, boravilo je 80 mladih koji su 10 dana pohađali zanimljive radionice, družili se i uživali i morskom ambijentu.
Lifestyle / Flash | 30. 08. 2024. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Mladi u posjeti Trogiru

Od 10. do 20. kolovoza 2024. godine u Segetu Donjem, u Hrvatskoj, održan je mirovni kamp koji 30 godina unazad okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije promovirajući zajedništvo, ljubav i mir između ovih država.

80 mladih

Na ovogodišnjem Youth United in Peace mirovnom kampu, boravilo je 80 mladih koji su 10 dana pohađali zanimljive radionice, družili se i uživali i morskom ambijentu.

Kamp je započeo temama kao što su govor mržnje, stereotipi i predrasude, diskriminacija, suosjećanje, medijska manipulacija...

Potom su mladi imali radionicu u kojoj su se upoznali s ratnim fotografijama, a dan kasnije uživo su razgovarali s Ron Havivom, ratnim fotografom čije su fotografije gledali na radionici.

Ovo je bila sjajna prilika za mlade da pitaju ono što ih zanima i da dobiju odgovore iz prve ruke.

Foto: PR / Mladi su razgovarali s ratnim fotografom Ronom Havivom

U danima koji su uslijedili, predstavili su im se sjajni mladi ljudi – aktivisti iz udruženja Zaboravljena djeca rata koji su mlade svojim primerom potaknuli na aktivizam i pokazali da ništa nije nemoguće, ako se udružimo i budemo uporni u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Novinar Tahir Žustra, mlade je podučio medijskoj pismenosti, ali ih je svojim primerom dodatno pozvao na kritičko razmišljanje i na aktivno sudjelovanje u svim društvenim aktivnostima, umjesto nijemog promatranja istih.

Radionice i zabava 

Na mirovnom kampu sudjelovali su mladi iz Vukovara, Srebrenice, Tuzle, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Sombora i Mostara, te su jedni drugima predstavili svoje gradove, podijelivši dobre i loše stvari zajednica iz kojih dolaze.

Fokusirali su se na probleme mladih u svojim gradovima i dali su prijedloge za njihovo rješavanje.

Jedan dan bio je rezerviran i za to da mladi sami vode radionice te da pokažu svoju inicijativu i da uvježbavaju svoje vještine.

Pored aktivnosti na radionicama, mladi su uživali družeći se na plaži, vozili su kajake, igrali košarku i odbojku, družili se na obali mora uz gitare i pjesmu, vozili se brodićem kako bi posjetili Trogir...

U povratku kući, 80 mladih posjetilo je Gornji Vakuf-Uskoplje, prošetalo centrom grada kada su, simbolično, jedni druge preveli preko crte koja ovaj grad deli na dva dijela, želeći da pokažu kako se mladi danas ne žele dijeliti, već zbrajati u što većem broju, s istim ciljem – da šire ljubav i zajedništvo.

Foto: PR / Krug mira u Uskoplju

Vrlo je važna činjenica da ovogodišnji tim zadužen za realizaciju kampa sačinjavaju bivši sudionici, što govori o održivosti ovog projekta.

Tijekom ovog kampa nastavljeno je snimanje dokumentarnog filma koji će biti prikazan 21. rujna u Tuzli, na proslavi 30 godina projekta Odmor od rata-izgradnja mira, koji i dalje živi, razvija se i napreduje u okviru Youth United in Peace mreže.

Projekt je financiran od strane Komiteta za demokraciju i osnovna ljudska prava iz Kölna, a realizira ga udruženje Prijateljice iz Tuzle, uz partnerske organizacije: Centar za razvoj zajednice LINK Sombor, udruženje Sara-Srebrenica, Europski dom Vukovar, Omladinski centar Gornji Vakuf-Uskoplje. Ove godine, prvi put, pridružila se i grupa mladih iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close