Ljudska prava

Mostar: Diskriminacija najčešća u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti

Lifestyle / Flash | 17. 03. 2016. u 13:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održan okrugli stol o efikasnijoj primjeni Zakona o zabrani diskriminacije

"Efikasnija primjena Zakona o zabrani diskriminacije" naziv je okruglog stola koji je upriličen danas u Mostaru.

Naime, Centar za ljudska prava u Mostaru implementira projekt ''Efikasnija primjena Zakona o zabrani diskriminacije BiH kroz harmonizaciju županijskog zakonodavstva, izradu, usvajanje i primjenu provedbenih antidiskriminacijskih akata'' od siječnja 2016. godine.

Po riječima stručne suradnice Centra za ljudska prava u Mostaru Ivane Stipanović, projekt se realizira u okviru programa 'Jednakost za sve - Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije', pod pokroviteljstvom USAID-a i Fonda otvoreno društvo BiH.

Stipanović je kazala da je Zakon o zabrani diskriminacije donesen 2009. godine, ali da dolazi do problema u primjeni ovoga zakona zbog toga što mnoge institucije i ustanove nisu uskladile svoja zakonodavstva s ovim zakonom.

I one institucije i ustanove, kako je naglasila, koje su usuglasile svoje odredbe s ovim zakonom nisu donijele određene provedbene akte kroz koje bi mogle djelovati ako se dogodi određeni slučaj diskriminacije.

Po njenim riječima, diskriminacija se najčešće može naći u slučajevima socijalne zaštite te u pružanju usluga zdravstvene zaštite.

Pojašnjavajući to primjerima, kazala je kako različita zakonodavstva u županijama predviđaju porodiljske naknade za porodilje drugačijeg iznosa ili neki čak to nikako ne primjenjuju, odnosno ne daju naknade poljodiljama, dodavši kako je to donedavno bio slučaj i u HNŽ-u gdje nije bilo uopće naknada za porodilje.

U okviru ovog projekta, Centar surađuje s 14 institucija (javnih ustanova) iz oblasti socijalne zaštite u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

''Centar za ljudska prava u Mostaru će odraditi konzultativne sastanke s institucijama koje se bave socijalnom zaštitom na području HNŽ-a i kroz te sastanke će uzeti njihove interne pravne akte i na temelju njih, a sve u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, izraditi antidiskriminacijske pravilnike po kojima će se moći postupati u slučaju da se pojavi određeno pitanje diskriminacije, bilo da se diskriminira zaposlenik ili korisnik usluga od strane zaposlenika određene institucije'',kazala je Stipanović.

Stručna suradnica za rad sa nevladinim organizacijama u Gradu Mostaru Sabina Memić istaknula je kako ovaj zakonski akt, kao i svi drugi zakonski akti, mora da se provodi na svim lokalnim nivoima vlasti na koje se odnosi te da smatra kako je veoma važna uključenost Gradske uprave i svih odjela i službi koje imaju direktnog dodira s građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close