Ispod Starog

Mostar spreman za veliki spektakl

Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno povijesna i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu.
Lifestyle / Flash | 23. 07. 2024. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regije. Naime, od 21 sat bit će održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno povijesna  i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu od obnove i ponovne izgradnje.

Sama manifestacija, čiji je redatelj Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Nakon toga planirano je da se prisutnim obrate Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Glazbeni dio programa otvorit će ansambl ''Mostarske kiše'' koji će izvesti ''Pjesmu o Mostaru'', a potom će čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Europska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Nizozemska, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska. Ansambl ''Mostarske kiše'' izvest će i ''Kolaž o Mostaru''.

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, najavit će spektakl Hari Mata Harija, koji je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tijekom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.

Kopirati
Drag cursor here to close