Jer ja mogu i znam bolje

Mostarci protiv psovke: Ne psujem, jer ružno mi stoji

Lifestyle / Flash | 08. 12. 2014. u 07:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevačka mladež Mostar u kampanji protiv psovke 'Jer ja mogu i znam bolje', na prvu nedjelju Došašća započela je kampanja Franjevačke mladeži protiv psovke 'Jer ja mogu i znam bolje'.

''Nažalost, potaknuti mnogobrojnim primjerima u bliskoj sredini od obitelji, prijatelja i društva, odlučili smo u ovom Došašću psovci 'dati na važnosti'. Odlučili smo javno pobuditi u svima, ali i u nama samima, pitanje o besmislenoj i nadasve beskorisnoj stvarnosti psovke: 'Čemu psovka? Zašto se za njom poseže?'. Ipak, u našem nastojanju ne želimo ostati na pitanjima, niti smo u našu kampanju ušli s pitanjima. Na nešto drukčiji od uobičajenih načina želimo ponuditi odgovore kojima ukazujemo na njegovanje lijepoga govora, za razliku od psovke koja se 'njeguje' kroz svakodnevnicu'', napisala je u priopćenju Franjevačka mladež.

Mladi su napisali kako je cilj kampanje ukazati na sami čin psovke za koju smatraju da joj nije mjesto u našem jeziku te potaknuti ostale na promišljanje, krenuvši od njih samih, njihovih bližnjih, odgojno-obrazovnih institucija, vjerskih institucija i drugih organizacija.

''Uvjereni smo da zanimljivost naše inicijative leži u činjenici što ne obuhvaća tek jedan vid čovjekovog poimanja samoga sebe, nego zahvaća čovjeka u svim njegovim dimenzijama, i u duhovnoj, i u kulturološkoj, i u lingvističkoj, i u naravnoj'', napisali su.

Nastupom na Božićnom malonogometnom turniru mladi su nagovijestili kampanju jer je njihova momčad igrala u majicama s motivima koji su bili upućeni protiv psovke.
''Brojni razgovori i druženja s ljudima u našem gradu koji dijele naše razmišljanje, već duže vrijeme bili su nam znak nade, ne samo da ovu akciju treba pokrenuti, nego da će imati i određenoga odjeka.'', rekla je Franjevačka mladež ističući kako na web stranici www.frama-mostar.ba i Facebook stranici provode najintenzivniji dio kampanje.

Aktivnosti po gradu su 'ukrasili' i lecima, papirićima koji na simboličan način produbljuju svijest ovog čina. Kroz kampanju su planirana i 2 grafita: jedan u centru grada, a drugi u blizini kampusa Sveučilišta dajući naglasak na studente koji jesu i moraju biti promjena društva.

''Širite, dijelite i podržite jer... Ti možeš i znaš bolje! Dajmo Došašću priliku da uistinu učini promjenu našeg srca!'', poručili su mladi Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close