Dokazano

Mršavost više nije IN - višak kilograma sačuvat će kosti

Lifestyle / Flash | 14. 03. 2016. u 07:54 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko kilograma viška ipak ne znači da možete pretjerati s kilažom ili da ne trebate paziti što i kako jedete, ističe američka znanstvenica Dr. Simin Nikbin Meydani.Novija istraživanja bez sumnje pokazuju kako osobe starije životne dobi koje imaju do pet kilograma više od idealnog žive dulje i zdravije su od vršnjaka koji su premršav i, odnosno čiji je indeks tjelesne mase manji od 23 prenosi 24sata.

- Malo dodatnih jastučića pomoći će kao oblog krhkim kostima i mogu spriječiti lom kuka. Uz to, malo više kilograma kostima će koristiti kao utezi koji zadržavaju čvrstoću ako ih se malo optereti - kaže dr. Nikbin Meydani. Iz istog razloga se starijima preporučuje i tjelovježba.

No iznimno je važno paziti kako doći do tih nekoliko kilograma viška i ne prijeći granicu zdrave kilaže. Energija bi trebala doći od zdravih orašastih plodova, biljnih masti i voća bogate boje (marelice). Američki nutricionisti su objavili i nove smjernice prehrane za starije, prema kojima polovicu prehrane trebaju činiti voće, povrće (obrađeno i sirovo) te mliječni proizvodi. Četvrtinu jelovnika zauzimaju žitarice, po mogućnosti cjelovite, kao i mlječni proizvodi te meso i jaja.

Kopirati
Drag cursor here to close