Summit čovječanstva

VIDEO I Na današnji dan u Kući cvijeća pokopan Josip Broz Tito

Zanimljivo je da jedina važna ličnost koja nije došla bio američki predsjednik Jimmy Carter, koji je poslao svog podpredsjednika Waltera "Fritza" Mondalea i još zanimljivije, svoju majku, Lilian Carter.
Lifestyle / Flash | 08. 05. 2024. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Monografija "Bilo je časno živjeti s Titom" / Sprovod Josipa Broza Tita

Na današnji dan, 8. svibnja 1980. godine pokopan je na Dedinju, u beogradskoj Kući cvijeća, doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Umro je četiri dana prije u Ljubljani, a tijelo je u međuvremenu prevezeno specijalnim vlakom iz Ljubljane u Beograd. Na sprovodu je okupljen dotada najveći broj stranih državnika u povijesti. Prisutno je bilo 209 delegacija iz 127 zemalja, među njima 4 kralja, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara.

Od poznatih stranih državnika prisutni su bili britanska premijerka Margaret Thatcher, irački diktator Saddam Hussein, palestinski vođa Jaser Arafat, vođa Sovjetskog saveza Leonid Brežnjev, indijska premijerka Indira Gandhi i prvi čovjek Istočne Njemačke (DDR) Erich Honecker.

Nekih 50 do 60 televizijskih ekipa iz cijelog svijeta je direktno prenosilo sprovod Josipa Broza, a zanimljivo je da jedina važna ličnost koja nije došla bio američki predsjednik Jimmy Carter, koji je poslao svog podpredsjednika i još zanimljivije, svoju majku, Lilian Carter.

No, s obzirom na to da su ga tada napali, najviše ga je napao njegov protukandidat George Bush stariji koji je rekao da je nedolazak na sprovod Tita totalni diplomatski promašaj, Carter se iskupio i dva mjeseca kasnije sa ženom i kćerkom došao u Beograd postaviti vijenac na Titov grob. Doista su sve novine i televizije pisale o tome kao jednom od događaja epohe.

Iz današnje perspektive gledano nezamislivo je da se moćni američki predsjednik naknadno 'iskupio' odavanjem počasti na grobu umrlog predsjednika jedna relatino male zemlje u Europi, ali tako je uistinu bilo. 

Video: Sahrana Tita i Jugoslavije (1980)

Mnogi rođeni prije '70-te sjetiti će se točno gdje su bili i što su radili 4. svibnja 1980. godine. Mnogi su tada i plakali, ali danas će to najčešće zatajiti. No, smrt Josipa Broza Tita bila je proglašena danom žalosti ne samo u Jugoslaviji, nego u gotovo čitavom svijetu.

Realno govoreći, danas Titovo ime više nema tu težinu, a povijesničar Hrvoje Klasić kazao je da čim se više odmičemo od te ’80-te, tim će, za neke veliki vođa, za druge veliki zločinac, sve više padati u zaborav.

"Mislim da Tito postaje sve beznačajnija ličnost. Kao što danas mladima Franjo Tuđman gotovo ništa ne znači, tako će vjerojatno doći vrijeme kada više neće biti onih kojima je Tito nešto značio. Ja nemam ništa protiv toga da se svi kultovi ličnosti na neki način miču i da se počne kritički preispitivati svaka ličnost, ali upravo u tome jest stvar", rekao je Klasić ranije za RTL. 

Zanimljivo je da je sprovod Josip Broza pripreman mjesecima unaprijed, još za vrijeme Titove bolesti. Po broju prisutnih državnika sprovod Josipa Broza nadmašio je tek sprovod pape bl. Ivana Pavla II. 2005. godine.

Mnogo nagađanja razvilo se oko činjenice da na Titovom grobu nema petokrake zvijezde. Neki to navode kao dokaz da je Tito bio mason, dok drugi smatraju da je riječ o jednostavnom previdu koji je nastao zbog žurbe. Ali kako je mogla biti riječ o žurbi kad je taj sprovod pripreman mjesecima?

Bilo kako bilo, od Titovog se nasljeđa danas ograđuje i ljevica, a Klasić kaže da se to u modernom svijetu podrazumijeva. Jer biti moderna ljevica znači jasno se odmaknuti od jednopartijskog, nedemokratskog društva, od kulta ličnosti i proganjanja političkih protivnika.

"No, s druge strane Tito je svakako pokazao da se jedna mala zemlja koja nije bogata zlatom, ni dijamantima, ni naftom može smjestiti na vrlo važno mjesto međunarodne pozornice. Može biti važan sugovornik, a ne samo slušač, i u Washingtonu, i u Moskvi, i u Vatikanu, i u Pekingu", kaže ovaj istaknuti povjesničar. 

Video: JOSIP BROZ TITO 4. svibnja1980 najveća sahrana u historiji čovečanstva
Kopirati
Drag cursor here to close