mig publici

Najduži naslov za Oscara: ‘Birdman or (The Unexpected Virtue of ...'

Lifestyle / Flash | 04. 02. 2015. u 13:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako "Čovjek ptica" dobije Oscara za najbolji film, to ostvarenje će biti zapamćeno i kao dobitnik nagrade Američke filmske akademije sa najdužim i gramatički sumnjivim nazivom, budući da se u originalu zove "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)" (Čovjek ptica ili (neočekivana vrlina neznanja)).

Ako dobije Oscara, scenaristu i redatelju Alejandru Gonzálezu Iñárritu je svejedno kako će film prozvati. "Bolji bi bio pun naslov ali, iskreno, razumijem da je jednostavnije reći ''Čovjek ptica''. I to je u redu".

Američka filmska akademija film naziva punim imenom, ali se u većini kina vodi samo kao "Čovjek ptica". Iako dugački naslovi sa neobičnom interpunkcijom nisu baš san snova distributera, Foks na plakatima piše puno ime filma iako je dio u zagradi pisan sitnijim slovima i poziva kritičare da koriste pun naslov filma, barem u prvom spominjanju.

Iñárritu priznaje da je Foks bio "kul" sa neobičnim naslovom filma.I dok gramatički nepravilan naslov nervira jezičke "čistunace" u publici, takva fraza ima svoju tradiciju.

Pun naslov filma Stanleya Kubrica iz 1965. koji je također bio nominiran za Oscara je "Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" (Doktor Strangelov ili: Kako sam se naučio prestati brinuti i voljeti bombu).

Iñárritu, koji trenutno snima triler smješten u početak 19. stoljeća "The Revenant" sa Leonardom DiCapriom, rekao je da voli Kjubricov film ali da naslov "Čovjeka ptice" nije posveta "Doktoru Strangelovu". Umjesto toga, on je naslov nazvao "migom publici" i pokazateljem razigranosti filma, komedije o paranoičnom glumcu koji prolazi kroz krizu.

"Čovjek ptica" nije prvi naslov filma sa kojim se Injaritu poigravao. Drama "Biutiful" naziv je dobila po sceni iz filma gde lik Javijera Bardema svojoj kćerki koja radi domaću zadaću kaže kako se riječ "beautiful" (lijepo) piše "baš kao što zvuči".

Kako god ga nazivali, "Čovjek ptica" je dobro primljen i među publikom i među kritičarima i glavni je favorit za Oscara. Ako 22. veljače dobije Oscara, uzurpirat će "Gospodar prstenova: Povrartak kralja" kao pobjednik sa najdužim naslovim. ("Argo" i "Žiži" su dobitnici sa najkraćim).

Usporedbe radi, "Čovjek ptica" je daleko iza kralja najdužeg naslova filma: "Night of the Day of the Dawn of the Son of the Bride of the Return of the Revenge of the Terror of the Attack of the Evil, Mutant, Alien, Flesh Eating, Hellbound, Zombified Living Dead Part 2: In Shocking 2-D"

Kopirati
Drag cursor here to close