Sarajevo u pripremi

Najskuplji doček Nove godine: Merlin će obrnuti 500.000 KM u Sarajevu?

Lifestyle / Flash | 16. 11. 2016. u 07:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacija da će najveća glazbena zvijezda u regiji Dino Merlin nastupiti na otvorenom za doček Nove godine u glavnom gradu BiH obradovala je sve Sarajlije, a zbog ovog će spektakla i brojni turisti iz cijele regije upravo bh. prijestolnicu odabrati za ulazak u 2017. godinu, piše Faktor navodeći kako su sigurni da će kako događaj, tako i iznos koji se daje, izazvati brojne kontroverze.

Kompletna organizacija

Dino Merlin prvi put u karijeri dugoj više od tri desetljeća održat će veliki koncert u sklopu gradskog dočeka, a Merlinov manedžment na sebe je preuzeo kompletnu organizaciju. Oni bi, kako piše Faktor, trebali imati na raspolaganju proračun od nevjerojatnih 500.000 maraka. Na ovaj način ovo će biti sigurno najskuplji gradski doček u Sarajevu od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Kako piše Faktor sam Grad Sarajevo osigurat će 80.000 KM, odnosno sa četiri gradske općine (Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad) zajedno oko 120.000 KM. Za ulazak u „najluđu noć“ Županija Sarajevo izdvojit će oko 150.000 maraka. Kada se tome dodaju brojne državne i privatne firme, koje će sigurno htjeti da budu dio ovog glazbenog spektakla, lako se dolazi do vrtoglave brojke od pola milijuna konvertibilnih maraka.

Operativni plan

''Još ne mogu točno reći koliko će Županija Sarajevo izdvojiti za novogodišnji doček, ali sigurno da ćemo sudjelovati više nego grad. Čekamo Dinu Merlina da organiziramo press-konferenciju i na njoj će biti priopćeno više detalja. U sljedećim danima bit će formiran i organizacijski odbor, koji će napraviti operativni plan. Željeli smo najbolji novogodišnji doček u regiji i vođeni tom idejom došli smo do razmišljanja da Dino Merlin pjeva, pa smo krenuli sa pregovorima'', kaže Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Županije Sarajevo.

Abdulah Skaka, zamjenika gradonačelnika Sarajeva, cijelu priču je komentirao:

''Još nije poznata točna lokacija na kojoj će biti organiziran gradski doček, a u opticaju je nekoliko atraktivnih u centru grada, kao što su prostor ispred hotela „Holiday“ i „Sarajevo City Centra“''.

Za Ninu Badrić, Tifu i ekipu 250.000 KM

Proteklih godina javni dočeci bili su dosta skromniji, što su diktirali i proračuni. Tako su Sarajlije ulazak u 2016. godinu proslavili uz Zostera i Amela Ćurića, a godinu ranije uz Hanku Paldum, Mirzu Šoljanina i Elvira Lakovića Laku.

Do sada je najskuplji gradski doček bio 2012. godine i tada je proračun iznosio oko 250.000 KM. Tada su na centralnom gradskom dočeku u šeheru nastupili Nina Badrić, Mladen Vojičić Tifa, Kiril Džajkovski, Emir&Frozen Camels, Letu štuke i Karne.

Kopirati
Drag cursor here to close