Igudar Imchguiguiln

Najstariji bankarski sustav na svijetu: Drevne žitnice Maroka

Igudarske žitnice u Maroku, najstariji bankarski sustav na svijetu, svjedoče o genijalnosti Amazigh naroda. Otkrijte njihovu povijest i značaj u očuvanju dragocjenosti.
Lifestyle / Flash | 18. 07. 2024. u 09:20 M.Š. | Bljesak.info
Marokanske drevne žitnice, prvi pokazatelj nastanka banaka

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srcu Maroka, među planinskim vrhovima i slikovitim krajolicima, nalazi se jedno od najfascinantnijih i najmanje poznatih blaga povijesti – Igudarske žitnice. Prema povjesničarima, ove drevne strukture predstavljaju najstariji bankarski sustav na svijetu, koji datira još iz 13. stoljeća, a možda čak i ranije.

Amazigh naslijeđe: čuvari povijesti

Amazigh narodi, koji su se naselili u Maroku prije više od 4000 godina, bili su majstori u prilagođavanju i inovacijama. Njihova genijalnost očituje se u gradnji žitnica u pećinama i liticama planina, koje su služile kao sigurni prostori za pohranu dragocjenosti. Svaka obitelj imala je svoju žitnicu gdje su čuvali sve, od važnih dokumenata i oružja, do hrane i nakita.

Banke sigurnosti i povjerenja

Nevjerojatno je da su neke od ovih žitnica bile dovoljno prostrane da služe kao skloništa tijekom ratova, a čak su imale i mjesta za mačke koje su štitile dragocjenosti od miševa. Upravljanje žitnicama bio je složen proces, vođen preciznim sustavom praćenja vlasništva i dragocjenosti.

Video: Igoudars Ikounka & Imchguiguilne

Upravljanje i zajednica: ključ uspjeha

Svakodnevno poslovanje žitnica nadgledala je tajnica po imenu Lamine, dok su predstavnici plemena, poznati kao Inflas, formirali upravljačko tijelo. Amir, ključar žitnice, bio je zadužen za sigurnost i dobivao je plaću za svoj rad. Ovaj sustav kolektivnog upravljanja i povjerenja omogućio je stabilnost i sigurnost unutar zajednice.

Igudar Imchguiguiln: dragulj među žitnicama

Jedna od najstarijih i najimpresivnijih žitnica je Agadir Imchguiguiln, koja je stara više od 700 godina. Nedavne obnove otkrile su nevjerojatne detalje ove strukture koja sadrži 130 žitnica, središnji trg, džamiju, pa čak i zatvorsku ćeliju.

Kulturna i povijesna važnost: priznavanje i očuvanje

Igudarske žitnice nisu samo fizički objekti; one predstavljaju simbol kolektivnog povjerenja i zajedničkog identiteta. Marokanska vlada intenzivno radi na tome da UNESCO prizna ove žitnice kao međunarodnu baštinu od velike važnosti, čime bi se osiguralo njihovo očuvanje za buduće generacije.

Posjetite ove drevne žitnice i uronite u povijest koja svjedoči o snazi zajedništva i inovativnosti naroda Amazigh. Otkrijte kako su drevne žitnice Maroka postale prva banka na svijetu i inspirirajte se njihovom pričom.

Agadir ili žitnica

Agadir je utvrđena zajednička žitnica pronađena u Magrebu. U Maroku, agadiri se najčešće nalaze u regijama Visokog Atlasa, Anti-Atlas planina i doline Draa.

Neki od njih datiraju iz 10. stoljeća. Utvrđene žitnice su također uobičajene u južnom Tunisu, gdje se nazivaju kasbama ili, u slučaju drugog tipa, ghorfama.

Kopirati
Drag cursor here to close