Stupnjevi

Najtoplija veljača u Banja Luci od kad se mjere temperature

Ova veljača bila je za gotovo dva stupnja toplija od prethodno najtoplije veljače iz 1966. godine
Lifestyle / Flash | 01. 03. 2024. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj je ove godine u većini predjela oboren rekord za najtopliju veljaču od kada se vrše mjerenja, a u Banja Luci je bio 6,5 stupnjeva topliji od prosjeka, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorologinja Milica Đorđević navela je kako je srednja temperatura zraka tijekom cijelog mjeseca bila od tri, pa do čak sedam stupnjeva viša u odnosu na prosjek.

Navela je kako je ova veljača bila za gotovo dva stupnja toplija od prethodno najtoplije veljače iz 1966. godine kada je srednja temperatura zraka iznosila 7,7 stupnjeva Celzijusa.

"Minimalna temperatura u Banja Luci se tijekom cijelog mjeseca samo pet dana spuštala ispod nule, dok je maksimalna svakog dana prelazila 10 stupnjeva, a čak je tijekom 22 dana temperatura bila iznad 15 stupnjeva Celzijusa", rekla je Đorđević.

Napomenula je da, iako je bilo vrlo toplo tijekom cijelog mjeseca, nije oborena vrijednost za apsolutnu maksimalnu temperaturu od 25,2, koja je izmjerena je u veljači 2008. godine.

Navela je kako je količina padavina bila znatno manja od prosjeka, budući da je palo samo 15,2 litara kiše po četvornom metru, a prosjek je 67.

"Tijekom cijelog mjeseca u Banja Luci nije bilo snijega, koji je padao samo na planinama", rekla je Đorđević.

Kopirati
Drag cursor here to close