Mijenjanje boja

Napokon otkrivena tajna kameleona

Lifestyle / Flash | 11. 03. 2015. u 08:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kameleoni su dugo fascinirali svojom sposobnošću da mijenjaju boju kože kako bi privukli ženku, zastrašili suparnika ili prevarili grabljivicu.

Znanstvenici, međutim, sada tvrde da su otkrili mehanizam pomoću kojeg se obavlja ovaj čudnovati proces transformacije, navodeći kako su bili zatečeni rezultatima istraživanja.

Naime, oni su ustanovili da se promjena boje ne odvija na rauini pigmenata, već nanokristala koji se nalaze u koži kameleona.

"Bili smo zaista iznenađeni", rekao je za AFP Michel Milinkovitch, biolog sa Sveučilišta u Ženevi, prenio je Tanjug.

"Bili smo uvjereni da kameleon mijenja boju uz pomoć pigmenata. Ali, pravi mehanizam je sasvim drugačiji i zahtjeva fizički proces", istaknuo je Milinkovitch.

Promjena boje kože je isključiva osobina mužjaka. Kameleoni mijenjaju boju kako bi bili uočljiviji, privlačniji ženkama, ali i da bi zastrašili suparnika ili radi kamuflaže, u slučaju opasnosti od predatora.

Panterski kameleon, koji je korišten u ovoj studiji, može za nekoliko sekundi promijeniti boju kože od zelene do žute ili naračaste, a da plave dijelove tela pretvori u bijele.

Kod većine životinja ovakva transformacija je rezultat koncentracije ili disperzije pigmenta melanina unutar stanica pod nazivom melanofore. Time se zapravo mijenja intenzitet, ali ne i sama boja.

Dugo se ovim procesom objašnjavala i kameleonova sposobnost alternacije boja. Sada se zna da je ova teorija bila pogrešna.

Analiza kože kameleona pokazala je da na promjenu boje utječu fotonični kristali koji se nalaze u sloju stanica pod nazivom iridofore, koje su smještene točno ispod pigmentskih stanica.

Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se rijetko može naći kod drugih kralježnjaka.

Kod kameleona, međutim, ovi nanokristali mogu se pomjerati kako bi promijenili način na koji se svjetlost odbija, navode znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

"Kada je kameleon miran, kristali su organizirani u gustu mrežu i reflektiraju valnu duljinu plavog spektra. Ali kada se uzbudi, mreža nanokristala se opušta i tada oni reflektiraju i druge boje poput žute i crvene", ističu znanstvenici.

Radi proučavanja ovog fenomena, istraživači su koristili uzorke kameleonove kože prije i nakom uzbuđenja, u kombinaciji s optičkom mikroskopijom i videografijom visoke rezolucije.

Znanstvenici su, također, otkrili da kameleoni imaju još jedan, dublji sloj iridofora koji sadrže "veće i raštrkanije" kristale koji reflektiraju vlanu dužinu crvene svjetlosti, te zapravo osiguravaju odličnu zaštitu protiv topline.

Organizacija iridofora u dva sloja predstavlja evolutivnu razinu. Ona omogućava kameleonu da napusti efikasnu kamuflažu i preobrazi se u spektakularnu životinju, a da istovremeno uživa u termičkoj zaštiti.

Ostali reptili posjeduju samo jedan tip iridofora koje ne mogu koristiti za promjenu boje, napominju znanstvenici čiji je sljedeći cilj da "provale" mehanizam pomoću kojeg kameleon pomjera nanokristale.

Kopirati
Drag cursor here to close