Lutalice

Nije šala: Izraelski ministar predložio transfer mačaka i pasa u druge zemlje

Lifestyle / Flash | 03. 11. 2015. u 14:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se ne radi o službenom dokumentu netko bi pomislio da je šala, međutim izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel je najozbiljnije predložio jedinstveno rešenje za problem uličnih mačaka i pasa, tako što bi bili prebačeni u zemlje koje bi ih htjele prihvatiti.

U pismu ministru za zaštitu okoline, Ariel je sugerirao da se iskoristi proračun namijenjen sterilizacije mačaka lutalica za transfer pasa i mačaka, u stranu zemlju, koja ih je voljna prihvatiti.

Ariel vjeruje da postoji problem u židovskom pravu sa aktualnom metodom koja se koristi za životinje lutalice, kao što je steriliziranje životinja kako bi se spriječilo razmnožavanje. On ističe da je neophodna briga o njihovoj dobrobiti i činjenicu da je Bog blagosiljao sve životinje da se razmnožavaju u zemlji Izrael.

Ariel je postao poštovana ličnost u organizacijama boraca za prava životinja otkako je na funkciji ministra poljoprivrede, posebno zbog toga sto rukovodi bitkom protiv maltretiranja životinja prije klanja.

Međutim, nedavne izjave su pokazale da se protivi jednom od uspješnijih programa ministarstva, koji se bavi sterilizacijom uličnih mačaka. Više od 100.000 mačaka je kastrirano i sterilizirano od strane Ministarstva poljoprivrede i lokalnih općina u posljednjih nekoliko godina.

Namjera ministra da obustavi taj program navela je članicu Kneseta(izraelski parlament), Tamar Zandberg, iz ljevičarske stranke Merec, da napiše pismo Arielu s apelom da odustane od svoje ideje.

"Steriliziranje uličnih mačaka je jedina akcija koja se poduzima da se spriječi nekontroliran rast i sačuva zdravlje populacije lutalica", napisala je ona, upozorivši da će "okončanje tog programa dovesti do rasta broja mačića lutalica koji se rađaju svake godine, što će povećati broj mačaka koje će umrijeti od gladi, žeđi, hladnoće, dehidracije".

Borci za prava životinja su pokrenuli peticiju da se program održi i sakupili već oko 9.000 potpisa, navodi izraelski novinski portal "Ynet".

"Kao rezultat vaše odluke tisuće mačaka će gladovati i financijsko breme na građanima će samo rasti", napisali su aktivisti.

Dužnosnici ministarstva su kritizirali pismo ministra i istaknuli da je sramota što on poništava napredak koji je postignut za dobrobit životinja. Ministar Ariel je iz židovske stranke Židovski dom i poznat je po retorici protiv palestinske države, navodi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close