Društveno poduzetništvo

"Nutri četiri sad!" dobitnik glavne nagrade Fronterra programa

Lifestyle / Flash | 29. 11. 2016. u 07:57 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je završen Fronterra Mostar program društvenog poduzetništva kojeg su implementirale partnerske organizacije Fronterra fondacija za kulturni i održivi društveni razvoj iz Amsterdama, Agencija lokalne demokracije Mostar i Američki kutak Mostar.

Program sa posebnim fokusom na (agri)kulturni turizam započeo je četverodnevnim intenzivnim Kick off programom (15.-18.9.2016.) koji se odvijao u Lukomiru na Bjelašnici i u Američkom kutku Mostar, a koji je završio velikom zajedničkom Fronterra večerom i izložbom “Tradinovacije / Inovacije u tradiciji”.

Nakon Kick Off programa, započela je druga faza: dvomjesečni Test Lab, u sklopu kojeg je održano šest tjednih mentorskih sesija u Američkom kutku Mostar, dvije Fronterra Cafésa odabranim preduzetnicima i poduzetnicama iz lokalne zajednice, te konačno Fronterra Prep Weekend u Neumu.

Svaka od pobrojanih Fronterra aktivnosti imala je trostruki cilj: podržati razvoj poslovnih ideja mladih osoba iz Mostara i hercegovačke regije, potaknuti “mogu i hoću” stav, te potaknuti suradnju unutar i  između Fronterra timova, kao i uopće u lokalnoj zajednici.

Rezultate dosadašnjeg rada i truda, učesnici/e Fronterra programa pokazali su danas – na završnom Demo Danu. Pred stručnom komisijom, i to u sastavu: dr.sc. Jozo Bejić (Federalno ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta), Meliha Gekić Lerić (Intera Tehnološki Park) i Sanja Kaljužny (Fortuna Tours), predstavljeno je 8 poslovnih modela.

Pred komisiju je stavljen izuzetno težak zadatak, ali odlučeno je da prvo mjesto i novčana nagrada u iznosu od 2500 KM pripadne poslovnoj ideji „Nutri, četiri, sad!“ na čijem čelu stoje dvije mlade žene – magistrica nutricionizma Nevena Pandža i psihologinja Vedina Ajanović. Zanimljivo je spomenuti da je upravo Fronterra spojila ove dvije stručnjakinje – na Fronterra program prijavile su se pojedinačno, čak i ne poznavajući se, a tokom programa su shvatile da imaju potencijal i želju zajednički doprinijeti rješenju čestog problema današnjice - nezdrave ishrane i pretilosti kod djece i odraslih.

Druga nagrada, u iznosu od 2000 KM, pripala je mladom umjetniku Maidu Redžiću za poslovnu ideju „Easy Art Hub“. Naime, Maid, poznatiji i pod nadimkom Mide, i sam je suočen sa problemom nedostatka prostora za stvaranje, usavršavanje, izlaganje i plasiranje umjetničkog stvaralaštva na tržište. Stoga, odlučio je upustiti se u avanturu, pokrenuti alternativnu umjetničku scenu grada Mostara, a time i obogatiti turističku ponudu i pokazati da nije nemoguće napraviti poduzetnika od umjetnika.

Treću nagradu, u iznosu od 1500 KM, odnijela je Fatima Trbonja sa poslovnom idejom „Cinnabar – hercegovački eliksir života“. Fatima je bila glas desetak povratnika i nezaposlenih osoba okupljenih oko „Udruženja uzgajivača ljekovitog bilja Dubravske visoravni“ koji su odlučili uzgajati smilje, te proizvoditi i izvoziti visoko kvalitetno ulje od smilja.

Pošto Fronterra vjeruje u „male“ ideje sa lokalnim potencijalom, u suradnju i zajedništvo, osiguran je i fond malih nagrada za sve poslovne ideje koje ispune kriterije korištenja postojećih resursa i suradnje u lokalnoj zajednici kao i društvenog značaja za lokalnu zajednicu.


Osoblje Fronterra programa ponosno ističe da su svi poslovni modeli zadovoljili naznačene kriterije, te su stoga simboličnu podršku dobile i poslovne ideje:

- „Yoga Academy / Eco Retreat Garden“ – ideja koja nudi bijeg od stresa i opuštajući način očuvanja zdravlja i izgleda, a koja je predvođena licenciranim Yoga instruktorom Darelom Kapetanovićem iz Počitelja,
-„Kavadajz“iza kojeg stoji Sead Bubalo, diplomirani inžinjer agronomije sa višegodišnjim poljoprivrednim iskustvom iz Bijelog Polja koji uzgaja autohtonu sortu rajčice, tzv. „ilićki paradajz“,
- „Eko Dizajn“, odnosno novoregistrovana kompanija za pejzažno uređenje koja je pokrenuta od strane UG Nešto Više radi oživljavanja zapuštenih zelenih površina, a koju je predstavio dipl.ing.agr. Vladislav Pikula,
- „Ekmečić proizvodi od šipka“, odnosno ideja o proizvodnji soka i likera od šipka koju je pokrenuo dipl.ing.agr. Bojan Ekmečić, član porodice Ekmečić iz Prebilovaca koja generacijama uzgaja i proizvodi voće i povrće,
- Energetski neovisna „Planinska kuća – Haven“ (Varda na Prenju) koja nudi odmor i domaću hranu u idiličnom okruženju, a iza koje stoji Fronterra tim – Zejna Šanjević-Kussmaul i Alen Turajlić.

Fronterra Mostar program je, u periodu od tri mjeseca, u svoje aktivnosti direktno uključio čak 213 osoba, i omogućio sklapanje stotine poznanstava i uspostavljanje na desetine suradnji.

Nadamo se da će taj broj nastaviti rasti i nakon programa, jer vjerujemo da je upravo umreženost, proaktivnost i saradnja ključ koji otvara vrata ekonomski snažnoj i solidarnoj zajednici.

Zahvaljujući ovom programu,još jednom smo se uvjerili da postoji ogroman neiskorišten potencijal koji – uz malo kreativnosti i „mogu i hoću“ stava – može i treba da doprinese razvoju naših lokalnih zajednica i svih njenih članova i članica.


Kopirati
Drag cursor here to close