Izvori zaraze

Odvratna istina o neopranim jastucima

Lifestyle / Flash | 14. 11. 2015. u 07:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije istraživanje pokazalo je odvratnu istinu o neopranim jastucima: nakon dvije godine korištenja čak jedna trećina njihove težine otpada na komadiće kože, prašinu, mrtve kukce, grinje i njihov izmet.

Na stranu to što je spomenuta mješavina uistinu odvratna, još veći problem je u tome što je opasna. Američki znanstvenici utvrdili su da problemi sa spavanjem mogu biti povezani s prljavim jastucima. Studija je dokazala da 80 posto alergičara i 10 posto svih ostalih ljudi loše reagira na proteine koji se nalaze u izmetu grinja iz jastuka, piše Slobodna Dalmacija.

Dugotrajna izloženost grinjama može izazvati alergijski rinitis, pa čak i astmu. Moguće je razviti alergiju na grinje, točnije njihov izmet, a simptomi su: suhe i iritirane oči, podložnost peludnoj groznici, često i dugotrajno curenje nosa i začepljen nos, problemi s disanjem, svrbež nosa i grla, kašalj, često buđenje, kožni ekcem kod male djece te natečeni plavi podočnjaci.

Druga je studija pokazala da grinje, prašina i ostale gadosti iz prljavih jastuka i madraca mogu omesti zdrav san te da loše spavanje može dovesti do niza ozbiljnih oboljenja poput dijabetesa tipa 2 i srčanih problema, navodi Slobodna Dalmacija.

Što vam je raditi? Nabavite perive jastuke i redovito ih perite. Isplati se.

Kopirati
Drag cursor here to close