Youth Power

Otiskom dlana potpisivali deklaraciju protiv rodno zasnovanog nasilja

Lifestyle / Flash | 10. 12. 2014. u 13:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu globalne akcije "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", danas je u organizaciji nevladine organizacije 'Snaga mladih - Youth Power' iz Mostara upriličeno potpisivanje deklaracije za prevenciju rodno zasnovanog nasilja.

Deklaracija je tiskana na velikom bijelom platnu na kojoj se mladi potpisuju ostavljajući otisak dlana uz pomoć raznih boja koje predstavljaju prihvatanje svih različitosti kao i aktivističko, umjetničko djelo.

Organizatori su istaknuli kako deklaracija podsjeća da su svi oblici nasilja pogrešni, ali i preventivni kroz obrazovanje mladih ljudi koji imaju važnu ulogu u izgradnji društva baziranog na spolnoj jednakosti i ljudskim pravima.

Po riječima predstavnice nevladine organizacije 'Snaga mladih - Youth Power' Nermine Ćorić, potpisivanje deklaracije danas će, osim u Mostaru, biti održano u Konjicu, Sarajevu, Banjoj Luci, Beogradu, Prištini i Tirani.

''Danas potpisujemo deklaraciju protiv svih vrsta nasilja gdje želimo pobuditi svijest, pogotovo mladih, o nasilju i kako ga zaustaviti'' kazala je Ćorić.

Potpisivanje je upriličeno u sklopu projekta "Inicijativa mladića" - "Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavajući rodne stereotipe".

Inače, projekat "Inicijativa mladića" se implementira u suradnji sa Care International, Balkans uz podršku Swiss Government, Austrian Development Cooperation, OAK Foundation i CARE Deutschland-Luxemburg.

Kopirati
Drag cursor here to close