Priče iza njih

Ovo je 5 najznačajnijih svjetskih graničnih zidova

Dok granični zidovi potječu iz davnih vremena, posebno su se istaknuli u 21. stoljeću, u kojem se njihov broj jako povećao.
Lifestyle / Flash | 13. 08. 2024. u 09:49 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagovornici tvrde da ograničavaju ilegalnu imigraciju, krijumčarenje droge i terorizam, prenosi Britannica. Kritičari, međutim, tvrde da su zidovi neučinkoviti i preskupi - prema jednom izvješću, zemlje općenito troše 1 do 10 milijuna dolara za izgradnju 0,5 milje granične ograde, pri čemu je održavanje dodatni trošak.

Dok se rasprava nastavlja, došli smo do popisa nekih od najznačajnijih graničnih zidova u povijesti.

1. Kineski zid

Foto: Canva / Veliki Kineski zid

Vjerojatno najpoznatiji granični zid, Kineski zid jedan je od najvećih svjetskih građevinskih projekata. Iako se vjeruje da je dugačak oko 8 851 km 2012. Kina je objavila (osporavajuće) istraživanje koje je tvrdila da je zid zapravo bio dugačak 21 195 km – što je više od polovice Zemljinog opsega. Izgradnja je započela u sjevernoj Kini u 7. stoljeću prije Krista i nastavila se dva tisućljeća.

Navodno je do milijun radnika umrlo tijekom njegove izgradnje — što je zidu dalo nadimak "najduže groblje na Zemlji". Međutim, zid nije učinio puno da spriječi invazije. Početkom 13. stoljeća, na primjer, Džingis-kan i njegova mongolska vojska lako su probili barijeru.

Prema znanstvenicima, "zid nikada nije funkcionirao" i pružao je više "političke propagande" nego stvarne sigurnosti.

2. Berlinski zid

Foto: Canva / Berlinski zid

Tijekom ere podjele Njemačke, nakon što je oko 2,5 milijuna ljudi prebjeglo iz Istočne Njemačke pod sovjetskom kontrolom, vlada zemlje odlučila je izgraditi zid kako bi zabranila pristup Zapadnom Berlinu, a time i Zapadnoj Njemačkoj.

Izgradnja je započela u noći s 12. na 13. kolovoza 1961., a sustav zidova i drugih sigurnosnih mjera na kraju se proširio 45 km kroz Berlin i 120 km oko Zapadnog Berlina.

Unatoč kulama za osmatračnice, strelištima i minama, zid je postao poprište bijega koji je bio vrlo popularan, a vjeruje se da ga je prešlo oko 5000 istočnih Nijemaca.

Međutim, smatra se da ih je gotovo 200 umrlo. Berlinski zid postao je istaknuti simbol Hladnog rata, a 1987. godine predsjednik SAD-a. Ronald Reagan je slavno pozvao sovjetskog vođu Mihaila Gorbačova da "sruši ovaj zid!" Dvije godine kasnije, kada se Sovjetski Savez počeo raspadati, zid je otvoren. 

3. Veliki zid Gorgan

Wikipedia / Veliki zid Gorgan

Iako nije toliko poznata kao Kineski zid, ova barijera u sjevernom Iranu opravdava svoje ime. Sagrađena je u 5.-6. stoljeću za vrijeme dinastije Sasanida i bila je dizajnirana za odbijanje napada, uglavnom Heftalita i Turaka.

Zid se proteže na oko 199 km današnje provincije Golestan i uključuje gotovo 40 utvrda. Osim barijere, trebalo je izgraditi razrađeni sustav kanala kako bi se osigurala voda za proizvodnju 200 milijuna opeka. Cigle su bile crvene, što je nadahnulo nadimak zida: "Crvena zmija".

4. Zidovi mira u Belfastu

Putoholičari.rtl.hr / Zidovi mira u Belfastu

Iako su novi u usporedbi s ostalima na popisu, ovi su zidovi značajni jer prkose trenutnom trendu - umjesto da se grade, ovi su zidovi u procesu rastavljanja. Zidovi mira (ili linije mira) prvi su put izgrađeni u Belfastu 1969. kako bi se odvojile katoličke četvrti od onih protestantskih.

U to je vrijeme Sjeverna Irska bila usred "Nevolja", nasilnog sukoba između unionista (uglavnom protestanata), koji su željeli ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, i nacionalista (katolika), koji su se željeli pridružiti Irskoj.

Na kraju je podignuto oko 100 zidova i drugih barijera. Međutim, umjesto da stvaraju dobre susjede, ograde su optužene za poticanje "atmosfere abnormalnosti". U 2013. vlada Sjeverne Irske obećala je ukloniti sve zidove do 2023., a prvi Zid mira srušen je 2016.

5. Hadrijanov zid

Foto: Canva / Hadrijanov zid

Ova rimska barijera izgrađena je kako bi zaštitila sjeverozapadnu Britaniju od barbara. Radovi su započeli po nalogu rimskog cara Hadrijana (vladao 117. – 138. n. e.), a trebalo je oko šest godina da ih dovrši 15 000 pješaka.

Osim samog zida, postojale su kule, utvrde (milekašteli) i vojarne. Kasnije je proširen na oko 117 km i ostao je u upotrebi do otprilike 410. Zid je značajan primjer vojne arhitekture Rimskog Carstva.

Međutim, što je nekima možda još važnije, Hadrijanov zid je postao inspiracija za jedan od najpoznatijih zidova u pop kulturi, veliki ledeni zid u Igri prijestolja.

Bonus video:

Video: Balić mi je neizmjerno pomogao, a zbog Červara izbjegavam Makarsku | CANCAST Podcast EP. 02 Bljesak
Kopirati
Drag cursor here to close