Zanimljivo, zabavno i blizu

Ovo je 6 naših prijedloga za izlete s djecom u okolici Mostara

Srpanj je. Vrućine su tu. A ako niste na moru, ili nećete ni ići ove godine - imamo odlične ideje za izlete u okolici Mostara koji će vam donijeti prijeko potrebno osvježenje. Lokacije su odlične, jer nude puno zanimljivog sadržaja i za najmlađe.
Lifestyle / Flash | 03. 07. 2024. u 11:55 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrućine su počele, a ako razmišljate gdje biste mogli s ekipom mališana otići na neki izlet, a da nije daleko od Mostara – u tekstu vam donosimo nekoliko prijedloga.

Iako je maloj raji odlazak na more najdraža aktivnost, postoje odlične alternative koje im ljetne dane mogu učiniti jednako uzbudljivim, zanimljivim, ali i korisnim. Nalaze se nedaleko od Mostara, a klinci će zasigurno uživati.

Pa krenimo redom...

Park Goranci

Park Goranci nalazi se 15-ak kilometara od Mostara. Omeđen je lijepim poljem, šumarcima i proplancima, a tu je i planina Čabulja. Odlično da udišete zdrav zrak i pobjegnete od gradske vrućine.

Ovo mjesto odlikuje prekrasni prirodni krajolik, povijesna baština, dvorište s domaćim životinjama i brojne mogućnosti za zabavu i sport. Tu su i šetnice uz koje su grmovi i drveće te odmorišta, hranilišta za ptice, putokazi i drugi zanimljivi sadržaji. Naravno, uz sve to, imate odličnu klopu, tj. izvrsnu domaću hranu koju nudi obližnji restoran.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Park Goranci (@parkgoranci)

Također, u ovom parku veliki dio sadržaja prilagođen je upravo djeci. Tu su igrališta za košarku, mali nogomet i odbojku. Zatim atletska staza, a imate i sprave za tjelovježbu, stazu za pješačenje, caffe...

Konvencija o dječjim pravima kaže ''Igra je pravo djeteta''. Zato park Goranci može biti jedno od idealnih mjesta da svako dijete uživa u ovom svom pravu. A vi možete bezbrižno uživati ispijajući omiljenu kavu.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Park Goranci (@parkgoranci)

Izletište Rujište

Ako ipak volite da udišete ''nešto konkretniji'' planinski zrak, opet imamo rješenje za vas. Nije daleko od Mostara, oko 24 km za što će vam trebati 30-ak minuta vožnje. Radi se o poznatom izletištu Rujište, koje nije popularno samo zimi nego i ljeti. Posebice, kad mostarski čelopek ne nudi ništa – osim uzavrelog asfalta. Rujište se nalazi na planinskom lancu Prenj. Prirodna ljepota planine i njenog okoliša, zajedno s mogućnostima za rekreaciju koje pruža, čine Rujište destinacijom koju ljubitelji prirode ali i obitelji s djecom obavezno trebaju posjetiti.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Mersad Đonko (@mersaddonko)

Ono što je važno jeste da na ovoj lokaciji raste endemska vrsta munika, koja je na listi zaštićenih vrsta. Munika se u stranoj literaturi naziva "bosanskim borom" a zbog svoje ljepote privlači veliki broj zaljubljenika u prirodu. Munika je značajna ne samo po svojoj dugovječnosti, već i zbog svog ljekovitog djelovanja. Udisanje njezinog polena ima nevjerojatan terapijski učinak, pogotovo kod osoba koje imaju problema sa respiratornim sistemom i alergijama. Stoga ako netko u obitelji ima neku ''respiratornu'' boljku šetnja stazama Rujišta je odlično rješenje za bolje zdravlje. Na raspolaganju imate i domaće gastronomske specijalitete u okolnom restoranu, tako da nitko neće ostati gladan.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Hotel Snježna kuća (@snjezna_kuca)

Green park Žitomislići

Ako krenete ka jugu od Mostara, na samo dvadesetak kilometara od Mostar u mjestu Žitomislići, nalazi se prava mala oaza mira, savršena za sve ljubitelje prirode, ali i kampiranja. Idealno i za obiteljski izlet.

Foto: Instagram / Izleti u okolici Mostara - Green park

Green Park u Žitomislićima je mjesto koje omogućava ljudima da uživaju u autentičnim ljepotama netaknute prirode, a nalazi se na obali zelenooke ljepotice Neretve.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli @bih_camping

Pješčana plaža u sklopu kampa prostire se na dužini od 270m. Mostar je poznat po vrelim ljetima, a savršeno rashlađivanje tijekom toplih dana osiguravaju topole ispod kojih je smještena plaža, te pogled na rijeku Neretvu. U okviru kampa nalazi se i restoran, te igraonica za djecu na otvorenom, gdje mališani imaju mali zip-line, ljuljaške i druge sadržaje u prirodi koje im omogućavaju da se bezbrižno igraju u hladu Green parka.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli AutoKampGreenPark (@autokamp_greenpark)

Ovaj autokamp je među 110 nagrađenih u 2023. godini.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli AutoKampGreenPark (@autokamp_greenpark)

Nacionalni park Hutovo blato

Hutovo blato je najveće močvarno stanište s preko 200 vrsta ptica. Spominje se od davnina, a od Mostara je udaljeno oko 45 kilometara. Poslije Drugog svjetskog rata ''Hutovo blato'' je bilo zaštićeno isključivo kao elitno lovište.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Aleksandar Balaban (@aleksandarbl)

Nalazi se u tipično kraškom ambijentu, s lijeve strane rijeke Neretve i radi se o jedinstvenoj submediteranskoj močvari u Europi. Ono što je bitno za obitelji s djecom, jeste da je od davnina ovo mjesto poznato kao zelena oaza, s obiljem. Zbog izuzetnog značaja i ljepote Hutovo blato je proglašeno Parkom prirode 1995. godine.

Foto: Bljesak.info / Adrenalinski park za najmlađe

Farma Ranč na Buni

Buna i ljepote Bune poznate su svim Mostarcima. No, svaki put nas iznanadi neki novi sadržaj, mjesto ili aktivnost koji ovaj dio nadomak Mostara nudi. Udaljena 20 ak minuta vožnje od Mostara Farma Ranč Buna je idealno mjesto za ugodan i razigran izlet.

Ova privatna farma smještene je u mjestu Lakiševine na Buni i odlično je mjesto za dječje igre na otvorenom, obiteljski izlet s objedom ili jahanje konja. Nekoliko sati u prirodi s obitelji na otvorenom svima će prijati, a ovu lokaciju obvezno stavite na svoj popis. Roditelji mogu bezbrzižno popiti kavicu uz domaći kolač bez bojazni da će djeca odlutati.

Boravak na Ranču omogućava da djeca vide i nahrane domaće životinje, što je posebno zanimljivo za sve one mališane koji i nemaju priliku tako često vidjeti zeca, kozu itd.

Bregava – Stolac

Ako dođete u Stolac i pitate nekoga gdje su svi tijekom ljeta, reći će vam da su na rijeci Bregavi. Na manje od 40 kilometara udaljenosti od Mostara Stolac može biti super mjesto za izlet s obitelji ili okupljanja s društvom.

Iako prepoznatljiv kao grad sa najvećim brojem spomenika kulture u našoj zemlji, grad Stolac krije prirodne dijamante skoro na svakom koraku. Smaragdni prirodni bazeni, pećina sa najstarijim spomenikom likovne umjetnosti u BiH, glavni grad ilirskog plemena…

Ako već odete u Stolac, za vas imamo listu onoga što obaveno morate posjetiti tijekom svog izleta:

Istup – prirodni bazeni smaragdne boje, savršeno mjesto za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Pored nekoliko bazena, uživat ćete i u pogledu na vodopad visok 200 metara.

Video: Istup - hercegovački biser

Daorson – bio glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, koje je živjelo u dolini rijeke Neretve u periodu od 500. do 50. godina pr.n.e. Ne zaboravite uraditi nekoliko fotografija na zidinama, samo budite pažljivi!

Stari grad Vidoški - vraća nas u bližu prošlost. S grada ćete uživati u pogledu koji se proteže na Vidovo polje i rijeku Bregavu.

Foto: Stolac-x / Stari grad Vidoški

A kad smo kod Bregave, ne zaboravite se okupati u žili kucavici ovog grada. Tu su i prirodni vodopadi koje pravi ova rijeka, a u blizini se nalazi omiljeno kupalište lokalnog stanovništva.

Foto: Stolac-x / Kupanje na Bregavi

Komanje brdo - u blizini vodopada Provalije, na lijevo strani obale rijeke Bregave, uočite ćete putokaz za Komanje brdo. Šetnjom do vrha brda doći ćete do ostataka kule, sa koje se pruža još jedan pogled na grad Stolac.

Nadamo se da je ovo dovoljno ideja da ovo ljeto sa svojim mališanima, ili dobrim društvom odete u posjetu ovim mjestima u okolici Mostara. Ljetni dani će biti zabavniji, a ekipa će se sigurno dobro zabaviti i uživati u nekom novom iskustvu.

Kopirati
Drag cursor here to close