Vježbe

Ovo je prirodna pomoć kod vrtoglavice

Premda vrtoglavica može ukazivati i na neko ozbiljno stanje ili bolest, osobito ako je popraćena snažnom glavoboljom i mučninom, ona ipak češće upućuje na neko trenutačno i prolazno stanje.
Lifestyle / Flash | 13. 07. 2024. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada vam se soba zavrti, jedino što vam pada na pamet jest leći u zamračenu sobu i ne micati se?

Premda je i to dobro rješenje, postoje i neka dobre vježbe koje možete primijeniti kada vam se dogodi vrtoglavica.

Također, važno je znati i koji je uzrok ili okidač za vrtoglavicu.

To, primjerice, mogu biti problemi s vratnom kralježnicom ili unutarnjim uhom, niske razine šećera u krvi ili hipoglikemija, niski krvni tlak, ali i anemija ili slabokrvnost, piše Alternativa za vas.

U tom smislu trebali biste djelovati na sam uzrok želite li se vrtoglavice potpuno riješiti.

Premda vrtoglavica može ukazivati i na neko ozbiljno stanje ili bolest, osobito ako je popraćena snažnom glavoboljom i mučninom, ona ipak češće upućuje na neko trenutačno i prolazno stanje.

Jedno od takvih poznato je pod nazivom benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV). Ona se događa, primjerice, pod pokreta glave u stranu, natrag ili prema dolje.

Vrtoglavica može biti i rezultat dehidracije, zbog toga pripazite da u organizam unosite dovoljno tekućine.

Prirodna pomoć kod vrtoglavice

1. Epleyev manevar

Lezite na krevet i namjestite jastuk ispod gornjeg dijela leđa (važno je da možete okretati glavu i da je ona pritom malo spuštena, niža od ramena).

Ako uzrok vrtoglavice leži u desnom uhu, glavu okrenite u desnu stranu za 45 stupnjeva i zadržite 30-60 sekundi.

Potom glavu zarotirajte u drugu stranu i zadržite 30-60 sekundi. Nakon toga okrenite se na lijevi bok i glavu još više zakrenite prema dolje (također zadržite 30-60 sekundi). Potom se polako dignite do sjedećeg položaja.

Ako je uzrok vrtoglavice u lijevom uhu, prethodnu vježbu izvedite obratno – prvo na lijevu, a zatim na desnu stranu.

Kako se točno izvodi vježba, pogledajte u videu:

Video: Epleyev manevar

2. Vježba sa zabacivanjem glave i spuštanjem tjemena u pod

Prije početka izvođenja vježbe, kleknite i sjednite na pete. Potom zabacite glavu prema nazad tako da gledate u strop, zadržite položaj nekoliko sekundi.

Zatim glavu, odnosno tjeme, spustite na pod tako da podvučete bradu i lice malo približite koljenima (oslonite se na dlanove, savijenih laktova).

Ovisno o tome koje je uho okidač za vrtoglavicu, okrenite glavu u desnu (ili lijevu) stranu, prema desnom (ili lijevom) laktu, pa brojite do 30. Po potrebi, ponovite vježbu više puta.

Kako se točno vježba izvodi, pogledajte u videu:

Video: Zabacivanje glave

3. Akupresura

Kod vrtoglavice sami kod kuće možete primijeniti još jedno prirodno rješenje, a to je – akupresura, odnosno pritisak na određene točke na tijelu.

Jedna od takvih točaka je Pericardium 6. Ona se nalazi dva-tri prsta ispod zapešća. Pritisnite tu točku na sredini palcem pa zadržite pritisak oko 2 minute.

Druga točka koja pomaže u ublažavanju vrtoglavice je točka trećeg oka – ona se nalazi između obrva.

Palcem pritisnite tu točku te zadržite pritisak također 2 minute. Potom otpustite.

Što vam još može pomoći

Budući da okidač za vrtoglavicu mogu biti i iznimno niske ili visoke razine šećera u krvi, pomoći vam može konzumacija napitka od jabučnog octa.

Konzumirajte čašu vode s dodatkom jabučnog octa, najbolje organskog. Jabučni ocat djeluje tako da brzo uravnotežuje razine šećera u krvi.

Pazite i na unos željeza, posebice ako vaša vrtoglavica ukazuje na slabokrvnost ili anemiju.

Također, neki oblici vrtoglavice dovode se u vezu i s deficitom vitamina D, stoga se češće izlažite suncu ili pak uzimajte dodatke prehrani s ovim vitaminom.

Kao pomoć kod vrtoglavice možete primijeniti i neka od eteričnih ulja, poput đumbira, limuna, lavande i paprene metvice, koja smanjuju mučninu i glavobolju.

Možete ih dodati u aroma difuzer ili ih utrljati u područje vrata, prsa ili sljepoočnica (prethodno ih pomiješajte s nekim baznim uljem).

Kopirati
Drag cursor here to close