Pas dijagonostičar

Pas Frankie otkriva rak

Lifestyle / Flash | 09. 03. 2015. u 13:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pas Frankie može nanjušiti rak štitnjače kod osoba kod kojih takva dijagnoza još nije postavljena, objavili su američki znanstvenici na godišnjem sastanku američkog društva za endokrinologiju, prenosi BBC.

Test na 34 pacijenta pokazao je Frankijevu točnost u 88 posto slučajeva. Njemački ovčar je u 30 od 34 slučajeva uspio, njušeći urin pacijenata, otkriti onaj koji pripada osobama s rakom štitnjače. Bio je istreniran da legne kad nanjuši rak a da okrene glavu od zdravog urina. Psi imaju deset puta više osjetnih stanica za miris od čovjeka, prenosi Fena.

"Aktualni dijagnostički postupci za rak štitnjače često su dali nepouzdane rezultate, što je dovelo do ponavljanja medicinskih postupaka i veliki broj operacija štitnjače je obavljen nepotrebno", rekao je liječnik Donald Bodenner, voditelj endokrini onkologije na Sveučilištu u Arkansasu.

Znanstvenici kažu kako bi otkrivanje tvari koje omogućavaju psima da nanjuše tumor moglo voditi u nove oblike neinvazivnog dijagnosticiranja bolesti.

Dijagnoze se sada postavljaju određivanjem hormona štitnjače u krvi i biopsijom tkiva štitnjače.

"Poznato je da psi mogu otkriti razne vrste raka poput raka dojke i raka pluća'', rekla je liječnica Maria Pena, te dodala da se ista metoda sada koristi za otkrivanje raka štitnjače.

Kopirati
Drag cursor here to close