Ljetne žege ili ipak ne?

Početak 6. mjeseca - Hoće li nam trebati grijalice?

Mostarski meteorolog Zoran Zadro u svojoj objavi kaže i da su ''dugotrajne vrućine na čekanju do daljnjeg, a pitanje je koliko će zaista prave, dugotrajne, ljetne, žege biti u 7. i 8. mjesecu!?''.
Lifestyle / Flash | 30. 05. 2024. u 08:25 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Možda bude potrebno kućno grijanje na početku 6. mjeseca u pojedinim dijelovima Bosne, Srbije i kopnene Hrvatske, jer bi sam početak 6. mjeseca mogao biti poprilično hladan ili vrlo svjež'', napisao je prof. Zoran Zadro na svom Facebook profilu pod nazivom ''Globalna klima i vrijeme kroz povijest i u novije vrijeme'' 29. svibnja 2024.

On u svojoj objavi dodaje i da su ''dugotrajne vrućine na čekanju do daljnjeg, a pitanje je koliko će zaista prave, dugotrajne, ljetne, žege biti u 7. i 8. mjesecu!?''.

Pitanje je hoće li ljeto biti toplo?

''Ako bi se već govorilo o mogućnosti nekog sušnog i veoma vrućeg ljeta, la nina bi nam to mogla omogućiti tek u 2025. godini, nakon hladnije, vjerojatno i snježnije zime 2024./2025. u odnosu na veoma toplu i oskudnu snijegom zimsku sezonu 2023./2024. godine.
Priče da će opet biti 'nadprosječno, ili iznadprosječno toplo ljeto', su u najmanju ruku smiješne, jer da bi ljeto zaista takvo bilo trebaju biti ugroženi neki stari i ne tako stari ljetni ekstremi u visokim temperaturama'', dodaje samouki meteorolog Zoran i kaže:

''Pitanje je hoće li uopće sljedeće ljeto biti toplo, jer otvaraju se opcije da ponegdje bude i hladnije nego je normalno?!''.

Zadro napominje i dokle god stoje stari ekstremi u visokim temperaturama iz nekih starijih i ne tako starijih ljeta, ''nijedno sljedeće ljeto neće biti tako toplo koliko će se drame dizati da bi se moglo pričati o navodnom 'antropogenom, globalnom zagrijavanju, ili klimatskim promjenama''.

''Kada se ugroze neki stari ekstremi u visokim temperaturama, onda možemo govoriti o nekom ljetu za pamćenje, koje je bilo iznadprosječno, ili nadprosječno toplo. Zanimljivo je i da nekoliko zadnjih ljeta uopće nije bio ugrožen nijedan stariji ekstrem s visokim temperaturama iz nekih davnih dugih, vrućih, sušnih ljeta'', ističe Zadro na svom Facebook profilu.

U svom tekstu na Facebook profilu kaže i da će možda ljeto 2025. godine biti kandidat da ugrozi neki stariji temperaturni ekstrem.

Dva fenomena i anomalije

''Kao npr. onaj iz veoma vrućeg ljeta 1981. godine, kada je u Pločama izmjereno +43C i to hladu. Ako se to slučajno dogodi opet ćemo govoriti isključivo o prirodnim, a ne o navodnim 'antropogenim ekstremima'', zaključuje samouki meteorolog.

Podsjećamo i Federalni hidrometeorološki zavod je objavio 29. svibnja prognozu u kojoj se kaže da bi jeto 2024. godine u Bosni i Hercegovini trebalo biti nešto svježije u odnosu na ljeto prošle godine.

Prema raspoloživim podacima, najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu srpnju na sjevernim područjima zemlje. U navedenom razdoblju nisu isključena kraća razdoblja s prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Europe. Broj očekivanih toplih dana u Bosni tijekom ljeta veći je od 61, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 86 toplih dana, priopćio je FHMZ.

Prema prognozi Severe Weather Europe ljeto 2024. smatrat će se prijelaznim razdobljem između dva fenomena - El Niña i La Niñe, zbog čega bi moglo doći do nekih anomalija.

Prema analizi višegodišnjih trendova i modela ECMWF i CFSv2, očekuje se da će kontinent doživjeti nekoliko izazova u pogledu temperature i padalina. Sve je vidljivije kako će upravo ljeto 2024. biti prijelazno razdoblje između dva fenomena, iz vrlo toplog u hladno vrijeme.

 

Kopirati
Drag cursor here to close