Podcast ''Sredinom''

Senada Demirović Habibija: Ruševine u Mostaru se ne mogu tako lako ukloniti

Mostarska arhitektica bila je gošća podcasta ''Sredinom''. S nama je podijelila svoju životnu i profesionalnu priču.
Lifestyle / Flash | 27. 03. 2024. u 21:15 M.Bojičić/Bljesak.info
SREDINOM #62 | SENADA DEMIROVIĆ HABIBIJA: RUŠEVINE U MOSTARU SE NE MOGU TAKO LAKO UKLONITI

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhitektica Senada Demirović Habibija bila je gošća 61. izdanja podcasta ''Sredinom''. 

Ona je s nama podijelila svoju životnu i profesionalnu priču. Kako je postala arhitektica a prije toga je sanjala o morskim dubinama - ispričala nam je uz puno emocija i podsjećanja na djetinjstvo te školske dane u Mostaru prije rata.

1993. godine uslijed ratnih dešavanja otišla je u inozemstvo, a u Maroku je počela studirati arhitekturu. Nakon toga se vraća i studij nastavlja u Sarajevu.

Iako su razdoblje studija obilježile teške neizvjesne ratne okolnosti, ipak to je za Senadu bilo srećno vrijeme prepuno dobre mladalačke energije.

2000. godine počela je raditi za Fondaciju Aga Khan Trust for Culture u Mostaru i tu se zadržala jedno vrijeme. Poslije prelazi u  Odjel za urbanizam u centralnoj zoni grada, a i doktorat se ticao teme Mostara.

O Urbanoj kući IDEEA Mostar, najdražim projektima, zašto su projekti bez ljudi samo riječi na papiru i kako ''gradi male kule, ali ih ipak radi'' - mostarska arhitektica ispričala je za Bljeskov podcast.

Demirović Habibija je danas docentica na Univerzitetu Džemal Bijedić i već izvjesno vrijeme ''se druži sa studentima''. Nastoji ih naučiti osim arhitekturi, nekim životnim vrijednostima koje im mogu koristiti u budućnosti.

Prisjetila se i poznatog arhitekte i profesora pokojnog Amira Pašića.

Kad će Mostar prestati biti grad ruševina, kako bi trebala izgledati Fejićeva ulica i zašto osim urbanističkog ova ulica ima ogroman i sociološki utjecaj, što od arhitektonskih djela u Mostaru najviše voli i zašto je Mostar romantičan grad- arhitektica je između ostalog govorila u podcastu ''Sredinom''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close