PRAGG projekat

Poruka iz Mostara: Živimo aktivizam!

Sudjelovanje građana u političkom i javnom životu ključno je za unapređenje ljudskih prava i izgradnju inkluzivnog društva.
Lifestyle / Flash | 05. 07. 2024. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govorimo o građanima Bosne i Hercegovine koji svakodnevno čine našu budućnost izvjesnijom i pozitivnijom. U protekloj godini, širom države čuli su se različiti glasovi s istom porukom: ne želimo ostati u prošlosti, želimo i možemo bolje! Sudjelovanje građana u političkom i javnom životu ključno je za unapređenje ljudskih prava i izgradnju inkluzivnog društva.

PRAGG projekat, kroz otvoreni dijalog sa građanima, organizacijama civilnog društva i lokalnim vlastima, pokazao je da je građanski aktivizam moguć i moćan.

Foto: PR / Poruka iz Mostara: Živimo aktivizam!

Uspjeh građana

PRAGG Festival ''Živimo aktivizam'', završen u petak, 5. srpnja, istakao je uspjehe građana/ki iz Gračanice, Gradačca, Bijeljine, Trebinja i Tešnja. Za mnoge od njih, ovi projekti nisu bili samo inicijative koje su trebale odobrenje i financijsku podršku, već velika životna pobjeda i motivacija za daljnje aktivno sudjelovanje u odlučivanju o kvaliteti njihovog života.

Tako je u suradnji s udruženjem žena s invaliditetom Impuls u Bijeljini napravljen prvi korak ka inkluzivnom društvu kroz podršku ostvarenju prava na personalnu asistenciju za osobe s invaliditetom, gdje su lokalne vlasti prepoznale važnost rješavanja ovog problema i jednoglasno usvojili Odluku o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite. Osim toga, pružena je podrška još jednoj kampanji koju je pokrenula grupa organizacija okupljenih oko Fondacije LARA, a za unapređenje prava žena žrtava nasilja.

U značajnom iskoraku ka poboljšanju prilika za mlade, u Gradačcu su se lokalni mladi aktivisti, na čelu s Udruženjem KULT Gradačac, izborili za donošenje odluke o izradi Strategije za mlade za razdoblje 2024.-2027. godine, kao i povećanje budžetskih sredstava za mlade za 2024. godinu.

Foto: PR / Poruka iz Mostara: Živimo aktivizam!

Nezaobilazan je i trijumf Udruženja mladih Babića ''Sijedi krš'' koji su u izborili za to da Grad Gračanica, kao i Ministarstvo za prosvjetu i znanost TK izdvoje sredstva za izgradnju igrališta ispred područne škole u MZ Babići, čiji je završetak planiran do 2024. godine.

Kampanja ''Jednake prilike, jednaki snovi'' koju sprovodi, između ostalih, Udruženje mladih Forte, rezultirala je značajnim napretkom kada je općina Tešanj prihvatila inicijativu za rješavanje problema osoba s invaliditetom kao neizostavan dio planiranja budžeta za sljedeću godinu i ovom odlukom pokazala opredjeljenje da nastavi stvarati inkluzivno okruženje za sve svoje građane i građanke.

Uspjeh u Trebinju

Najnoviji uspjeh PRAGG projekta zabilježen je i u Trebinju, gdje će do kraja ljeta naselje Varina Gruda dobiti novo, sigurno igralište za djecu, a sve zahvaljujući aktivizmu roditelja i suradnji s lokalnom vlasti, koji nisu željeli da njihova djeca nemaju osnovno pravo, pravo na igru i siguran prostor!

Kao dio podrške svim procesima, gdje je nedostajalo iskustva, znanja i formalno-pravnih koraka da se inicijative dovedu do faze usvajanja, PRAGG je kontinuirano radio na jačanju kapaciteta građana i OCD gdje je sudjelovanje uzelo više od 120 osoba; a posebno su bile zanimljive i radionice o korištenju formalnih konsultacijskih mehanizama u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine.

Foto: PR / Poruka iz Mostara: Živimo aktivizam!

Umjesto fokusiranja na populizam i senzacionalizam širenja negativnog narativa, PRAGG je isticao brojne uspješne priče kroz intervjue s bh. aktivistima koji su osobnim aktivizmom postigli pozitivne promjene u društvu.

Sudionici Festivala su pokazali dodatnu perspektivu razvoja civilnog društva dijeleći iskustva, koja će biti korisna i važna za budući rad ne samo kroz PRAGG projekat, nego za sve druge organizacije, neformalne grupe građana/ki i društva u cjelini. U proteklom razdoblju, zajednički je osviješteno, da promjene počivaju na lokalnoj razini i da sami oblikujemo bolju budućnost i promjene koje želimo doživjeti.

Promjene su moguće uz aktivizam i aktiviste/aktivistkinje, koji se mogu umoriti, ali ne smiju odustati!

PRAGG financira Vlada Švicarske a provodi konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s lokalnim partnerima Centri civilnih inicijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Kopirati
Drag cursor here to close