oprez

Preporuke za pojačane mjere kontrole hrane

Lifestyle / Flash | 16. 05. 2015. u 06:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju prevencije oboljenja čiji je uzrok/put prenosa hrana, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je dana 23.04.2015. godine dostavila nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH preporuke za pojačane mjere kontrole hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije sa težištem na dječijim vrtićima, ugostiteljskim objektima, objektima za brzu ishranu, slastičarnama, te objektima u blizini škola, autobuskih i željezničkih stanica, te aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Pored subjekata u poslovanju s hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom.

S tim u vezi, ovim putem želimo preporučiti potrošačima da hranu kupuju isključivo u registriranim objektima sa posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice, kao što su npr. jaja, meso i mlijeko, koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima. Takođe, obzirom da potrošači ljeti provode više vremena u prirodi, gdje im često nije dostupna sigurnost koju pruža kuhinja (kontrolirano kuhanje na odgovarajućoj temperaturi, pravilno hlađenje hrane i pranje pribora) potreban je dodatni oprez pri čuvanju i konzumaciji hrane.

Ukoliko potrošači primjete bilo koji od simptoma trovanja hranom (mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja), preporučujemo im da se u što kraćem roku obrate nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

S ciljem edukacije potrošača o načinima prevencije oboljenja čiji je uzrok/put prenosa hrana, službenici Agencije su na raspolaganju sredstvima javnog informisanja za sve dodatne informacije, gostovanja u emisijama, telefonske ili pisane izjave.

Pored navedenih aktivnosti, Agencija u predstojećem razdoblju planira u suradnji sa udruženjima potrošača u Bosni i Hercegovini organizirati edukativne skupove na kojima bi se potrošačima dali savjeti i preporuke o načinima prevencije oboljenja čiji je uzrok/put prenosa hrana, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close