Nevjerojatna povezanost

Priča koja je rasplakala svijet: ''Udomili smo psa da pomogne našem bolesnom sinu, ono što se dogodilo ravno je čudu!''

Lucasovim roditeljima rečeno je da su prognoze jako loše i da ne očekuju da će Lucas živjeti dulje od 15 godina.
Lifestyle / Flash | 17. 07. 2024. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dirljiva priča o iznimnoj vezi između psa Juna i dječaka Lucasa obišla je svijet, zaista dira u srce.

Belgijski ovčar Juno, naime, spašen je iz skloništa nekoliko dana prije planirane eutanazije. Od trenutka kad je došao u svoju novu obitelj, Juno je preuzeo ulogu čuvara i spasitelja četverogodišnjeg dječaka Lucasa Hembreeja.

Lucas je patio od Sanfilippovog sindroma, nasljedne metaboličke bolesti uzrokovane nedostatkom ili neispravnim radom enzima potrebnog za razgradnju molekula šećera. Kako bolest napreduje, djeca gube sposobnost govora, hoda, jela. Bolest uzrokuje ozbiljna neurološka oštećenja koja dovode do agresivnog ponašanja, hiperaktivnosti i napadaja, prenosi nova.rs.

Pas koji će pomoći Lucasu

''Najstrašnija stvar koju roditelji čuju, nakon što saznaju da im dijete ima ovu bolest, jest da nema lijeka ni terapije'', rekao je Lucasov otac Chester u intervjuu za ABC.

Lucasovim roditeljima rečeno je da su prognoze jako loše i da ne očekuju da će Lucas živjeti dulje od 15 godina. Rekli su im da bi mogao biti u vegetativnom stanju od osme godine. Shvaćajući da im je svaki trenutak sa sinom posebno dragocjen, Chester i njegova supruga Jennifer željeli su da se i oni i njihovo dijete zabavljaju koliko god mogu.

Kad je bolest počela zahvaćati Lucasove zglobove, otac Chester je želio pronaći psa koji će pomoći Lucasu držati ga mirnim dok hoda.

Posebna veza

"Rečeno mi je da bi pas vodič koštao najmanje 15.000 dolara i da Lucas nije dobar kandidat zbog njegovih sve lošijih sposobnosti i ponašanja", ispričao je Chester.

"Odbio sam to prihvatiti. Naišao sam na objavu o psu na stranici prihvatilišta i odlučio sam da ćemo ga otići vidjeti. Cijela je obitelj krenula na dvosatno putovanje kako bi upoznala Juno, koja je bila smještena u skloništu u istočnom Tennesseeju.

Bila je iscrpljena i danima je bila pod sredstvima za smirenje. U sklonište su je predali prethodni vlasnici, koji nisu uspijevali uspostaviti kontakt s njom" - ispričao je Lucasov otac.

Srećom, Chester jest. Poznavao je belgijske ovčare jer je godinama prije radio kao policajac.

"Želio sam da ima dovoljno vremena da se prilagodi obitelji prije nego što je počnem formalno trenirati. Od prvog trena, od samog početka, činilo se da postoji nešto instinktivno u njihovoj vezi, između Juno i Lucasa", ispričao je Chester.

Upozoravala kad se približi napad

Primijetio je kako Juno kruži oko Lucasa. Bio je u invalidskim kolicima.

"Gurkala ga je, glasala se", sjeća se Chester. ''Provjerio sam kako je on, kako stoji razina kisika i vidio da je vrlo niska. Nakon što sam mu dao kisik, Lucas se vratio u normalu i Juno je bila vidno sretna, pozdravila ga je lizanjem i ljubavlju".

''Tada sam shvatio da Juno ima sposobnost razumjeti njegove neurološke promjene'', kaže Chester.

"Upozoravala nas je kad bi se Lucasu približao napadaj ili ako bi mu razina kisika postajala niska. Spasila ga je nekoliko puta!".

Juno je ušla u Lucasovu obitelj 2012. godine, ostali su zajedno 2019. Prvo je preminula Juno, a onda je 28. travnja 2020. umro i Lucas od komplikacija uzrokovanih teškom bolešću.

Kopirati
Drag cursor here to close