David Glasheen

Priča o ekscentričnom milijunašu koji već 23 godine sam skvotira na izoliranom otoku

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća taj Australac zarađivao je milijune kao burzovni mešetar te živio luksuznim životom sa suprugom i dvoje djece u Sydneyju.
Lifestyle / Flash | 30. 10. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlučio je preživljavati hraneći se namirnicama iz prirode. Većinu njegove prehrane čine riba i morski plodovi koje sam lovi. Skuplja i kokose, lokalne šljive, bademe i jestive bobice...

Davida Glasheena nazivaju australskim Robinsonom Crusoem, ali i kopijom Chucka Nolanda, odnosno Toma Hanksa u filmu "Brodolom života". To ne čudi kada je poznato da je gospodin Glasheen živi sam na izoliranom otoku već više od dva desetljeća.

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća taj Australac zarađivao je milijune kao burzovni mešetar te živio luksuznim životom sa suprugom i dvoje djece u Sydneyju. A onda je na burzi izgubio većinu novca, rastao se od žene i odlučio „nestati s radara“.

S jednim se kuferom 1997. godine preselio na nenaseljeni otok Restoration na sjeveroistočnom dijelu Australije. Na raspolaganju je imao tek tri majice, dvoje kratke hlače i kupaće gaćice, nekoliko knjiga, staklenku s čilijem u prahu, kalodont, četkicu za pranje zuba te pristojnu baklju.

Odlučio je preživljavati hraneći se namirnicama iz prirode. Većinu njegove prehrane čine riba i morski plodovi koje sam lovi. Skuplja i kokose, lokalne šljive, bademe, jestive bobice i slično. Pije kišnicu, a sam radi i svoje pivo.

David Glasheen napušta izolaciju jednom godišnje kada odlazi čamcem u Cairns u veliku kupovinu. Tada se opskrbi i konzerviranom i sušenom hranom, sapunom, toaletnim papirom i drugim higijenskim potrepštinama.

Na popisu se nađe i pokoje alkoholno piće za slučaj kada ga posjete zainteresirani novinari u želji da s njime naprave intervju.

Glasheenova neobična priča poznata je na svim svjetskim kontinentima. Tome je pridonijela i njegova autobiografija koju je napisao zajedno s Neilom Bramwellom po imenu "The Millionare Castaway", a u kojoj otkriva da skvotira na vlastitom tlu te da ga australska vlada može iseliti ako to poželi

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

!!NEW IN STOCK!! The Millonare Castaway - The Incredible Story of How I Lost My Fortune But Found New Riches Living on a Deserted Island by David Glasheen with Neil Bramwell Losing his fortune in the stock market crash of 1987 was the final straw for Dave Glasheen. After a series of catastrophes, he needed to take drastic measures to restore himself. Opting out of the rat race, he cast himself away to a deserted island off the north-east tip of Australia, as far off the grid as was humanly possible. He has lived there ever since. One annual supermarket shop, a sketchy internet connection, and enough ingredients for a home brew satisfy all of Dave's material needs. He catches fish, traps rainwater and cooks on an open fire. For company he tames dingoes, meets with friends from the Aboriginal community 40 kilometres away, and entertains drop-ins such as Russell Crowe sailing past on his honeymoon or the chairman of McDonald's on a game-fishing trip. Then there's his running feud with Boxhead, an antisocial saltwater crocodile who just won't leave him in peace. Between heartbreak and hair-raising adventures, Dave has found happiness on Restoration Island and dreams of creating a retreat to promote the profound healing that saved his life. Brimming with humour, eccentricity and hard-earned wisdom, The Millionaire Castaway is the feel-good autobiography of the year. #davidglasheen #neilbramwell #themillionarecastaway #bookworm #bookstagram #bookshop #bookstore #newinstock #booklover #collaroy #collaroybooks #shelfie #shelfiemonday #bookshopsofinstagram

Objavu dijeli Collaroy Books (@collaroybooks)

Nekadašnji se milijunaš, naime, zaljubio u otok Restoration prvi put kada ga je ugledao početkom devedesetih. Tada je sa svojim poslovnim partnerom unajmio dio otoka za 13.000 funti na period od 43 godine. Prema dogovoru s australskom vladom, Glasheen i partner trebali su podići smještajne i ribarske kapacitete na otoku u turističke svrhe. Kako to nikad nisu učinili, potpisani ugovor postao je nevažeći.

Australski Robinson Crusoe ne strahuje za svoju budućnost. On tvrdi da živi mirnim i ispunjenim životom. Leđa nije okrenuo ni novim tehnologijama. Posjeduje solarne ploče koje proizvode dovoljno energije za najnužnije potrebe, kao i napajanje računala s pristupom internetu.

Naime, David preko internetskih stranica za spajanje traži družicu s kojom bi podijelio komadić tropskog raja. Dok ne nađe „onu pravu“, društvo mu prave dvije lutke kojima je nadjenuo ime Miranda i Phyllis, ali i dingo po imenu Zeddi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close