Jacob Barsimson

Prije 370 godina: Prvi židovski doseljenik u Sjevernoj Americi

Guverner Peter Stuyvesant u početku je diskriminirao Židove prisutne u New Amsterdamu na razne načine. Bilo im je zabranjeno služiti u miliciji ili prakticirati židovsku religiju u sinagogi.
Lifestyle / Flash | 22. 08. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Keeping Jewish / Jacob Barsimson, prvi židovski doseljenik u Sjevernoj Americi, ilustracija

Na današnji dan prije 370 godina, 22. kolovoza 1654. stigao je na područje Sjeverne Amerike prvi identificirani židovski doseljenik.

Bio je to Jacob Barsimson, Židov porijeklom iz Nizozemske, koji je doplovio u Novi Amsterdam (budući New York). Grad i luka Novi Amsterdam bio je u to doba pod nizozemskom kolonijalnom vlasti i funkcionirao je kao središte Nove Nizozemske.

Englezi su to područje osvojili tek 10 godina kasnije (1664. godine) i preimenovali su grad u New York, u čast bratu tadašnjeg engleskog kralja, koji je imao titulu vojvode od Yorka.

Barsimson je bio aškenaski Židov srednjoeuropskog podrijetla, a doplovio je u Ameriku iz Amsterdama, gdje je postojala znatna židovska zajednica. Njega je ta zajednica zapravo i poslala u Ameriku da izvidi mogućnosti za naseljavanje većeg broja Židova.

Naime, upravo su te godine Portugalci osvojili nizozemske posjede u Brazilu, kamo su se Židovi prije useljavali iz Europe. Sada je Brazil postao nepristupačan pa su Židovi morali tražiti novo područje za useljavanje.

U luku je Barsimson stigao brodom Peartree (ili de Pereboom), nakon što je Nizozemsku napustio 8. srpnja. Koristio je putovnicu koju mu je izdala Dutch West India Company.

Drugi Židov po imenu Jacob Aboaf također je napustio Nizozemsku na brodu, ali je otišao u Englesku. Barsimsona je lijedila skupina od 23 Židova, koji su u New Amsterdam stigli u rujnu iz Brazila.

Osnovali su kongregaciju Shearith Israel, prvu židovsku sinagogu u onome što će postati Sjedinjene Države. Većina tih židovskih doseljenika bili su Sefardi. 

Video: The History of Jewish Life in America

Guverner Peter Stuyvesant u početku je diskriminirao Židove prisutne u New Amsterdamu na razne načine. Bilo im je zabranjeno služiti u miliciji ili prakticirati židovsku religiju u sinagogi.

U pismu Gospodarskoj komori Amsterdama, Stuyvesant je rekao da oni čine blasfemiju. Optužio ih je i za "svoj običaj lihvarenje" i "prevarnu trgovinu". Ograničio im je mogućnost kupnje zemlje ili trgovine.

U studenom 1655. Barsimson i još jedan rani židovski doseljenik, Asser Levy, zatražili su od vlade Nove Nizozemske dozvolu da čuvaju stražu u koloniji kao i drugi građani, ili da budu oslobođeni posebnog mjesečnog poreza nametnutog Židovima u koloniji.

Njihov zahtjev je odbijen uz izjavu da mogu ići drugdje ako žele. Međutim, Levy je ipsk počeo služiti u miliciji.

Godine 1656. uspješno su lobirali za odobrenje izgradnje židovskog groblja, nakon što im je ovaj zahtjev isprva odbijen.

Nakon niza žalbi i pritužbi na ponašanje guvernera Stuyvesanta, židovski useljenici izborili su se za više prava, a Sjeverna Amerika se pokazala dobrim izborom za njihove migracije. Danas u SAD-u živi više od 6.500.000 Židova.

Kopirati
Drag cursor here to close