Zdravlje i vrijeme

Pripazite, nagla promjena temperature utječe na zdravlje

Lifestyle / Flash | 23. 07. 2015. u 17:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom da je pljusak rashladio Mostar za 16 stupnjeva, važno je obratiti pozornost na vaše zdravlje. Iako je pad temperature većini donio olakšanje, on može uzrokovati promjene u organizmu.

Promjena vremena kod mnogih ljudi utječe na raspoloženje, a brojna su istraživanja pokazala da pri naglim zahlađenima ili zatopljenjima, povećanoj vlažnosti ili sparini ili pak pri nailasku oborina neke zdravstvene tegobe, poput bolova u kostima, ali i glavobolja ili dišnih problema, mogu postati izraženije.

Inače, niže temperature uzrokuju suženje krvnih žila što uzrokuje porast tlaka. U pacijenta sa srčanim bolestima to može izazvati aritmije, barikardije, a u težim slučajevima i infarkt srca. Povišenje krvnog tlaka utječe i na mozak, posebno u pacijenta koji boluju od suženja krvnih žila, a posljedice mogu biti ishemije i moždani udari. Plućni bolesnici mogu doživjeti asmatične napade jer hladan zrak uzrokuje iritaciju bronhija. Nagli pad temperature uzrokuje i pad adrenalina i serotonina u organizmu, što može izazvati glavobolje i depresiju.

''Na ovako nagle promjene temperatura posebno su osjetljive osobe koje već imaju zdravstvenih tegoba ili boluju od nekih kroničnih bolesti. Meteorotropne bolesti tj. one na koje utječe vrijeme su bolesti krvožilnog sustava, bolesti dišnih putova, te reumatske bolesti. Pri jačim, a pogotovo pri naglim promjenama u atmosferi povećava se osjetljivost organizma. Svi, a pogotovo kronični bolesnici trebaju pripaziti na krvni tlak, te piti dovoljno tekućine te jesti laganiju hranu'', rekli su u kratkom razgovoru za Bljesak.info mostarski doktori.

Doktori pak kažu kako pacijenti ipak lakše podnose ljetne promjene nego ekstremni pad temperatura zimi.

Federalni hidrometeorološki zavod u bioprognozi je naveo kako je neophodno ponašati se u skladu s preporukama za ekstremne vremenske uvjete, umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom, što posebno vrijedi za rizične grupe stanovništva poput kroničnih bolesnika, starijih i djece.


 

Kopirati
Drag cursor here to close