ponos

Ramske vode mame svjetske ribolovce

Lifestyle / Flash | 01. 11. 2015. u 11:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Prozor-Rama postala je prepoznatljiva po hidro-akumulaciji „Ramsko jezero“, no, pored ovog jezera tu su još rijeka Rama, Volijak, Ljubunačka Rika i Krupić i druge manje pritoke Rame. Naravno, dio Jablaničkog jezera nalazi se na području općine Prozor-Rama. Da su vode na području Rame čiste i pitke potvrđuje činjenica da se u vodama nalazi riječni rak koji je zaštićena vrsta. Stoga SRTD „Ramske vode“ vodi računa i o raku pored brige za riblji fond. S tim se osobito ponose jer je to dokaz čistoće voda.

Prije mjesec dana završena je ribolovna sezona koja je bila veoma uspješna za Sportsko ribolovno turističko društvo „Ramske vode“. Uspjeh se ne mjeri ulovom ribe nego uspješno realiziranim aktivnostima na zaštiti ribljeg fonda, kvalitetnijem uređenju za sportski ribolov i provedenom državnom prvenstvu u sportskom ribolovu. SRTD „Ramske vode“ osnovano je u rujnu 2013. godine i djeluje na području općine Prozor-Rama.

Ovo društvo djeluje u području ribolovstva koje kao gospodarska i sportsko-rekreativna djelatnost usklađuje odnose zasnovane na gospodarenju ribolova unutar općine Prozor-Rama. To gospodarenje čini uzgoj, zaštitu, sportski ribolov, iskorištavanje ribljeg fonda u skladu sa zakonom i ekološkim standardima. Društvo također radi na zaštiti prirode i cjelokupnog okoliša s posebnim naglaskom na razvoj ribolovnog, ali i drugog turizma. Društvo ima koncesiju na deset godina za gospodarenje koju je dobilo od županijskog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a. Koncesijska dozvola se plaća 5.200,00 KM, a plaćanje koncesije je omogućila općina Prozor-Rama.

U ramskim vodama može se loviti šarana, smuđa, pastrmke, babuške, klena, a najzastupljeniji je šaran. Ribolovci dolaze s područje cijele države pa čak i iz inozemstva. Najčešći su ribolovci iz Sarajeva, Tuzle ali i drugih područja BiH Tijekom prošlog mjeseca izvršeno je poribljavanje Ramskog jezera i rijeke Rame. Poribljavanje je izvršila EP HZ HB što je postala njezina obveza izgradnjom hidro-akumulacije. U jezero je ubačeno 80.000 potočne pastrmke a u rijeku Ramu 4.000 komada. Nadzor poribljavanja pored SRTD „Ramske vode“ vršile su sve nadležne službe; županije i EP HZ HB.

„Nastojat ćemo različitim projektima i drugim događajima raditi na zaštiti ramskih voda ali i na poticaju domaćeg stanovništva da se bave sportskim ribolovom u skladu sa zakonom i ekološkim standardima. Ovo je naša ljepota koju moramo čuvati novim generacijama. Želim naglasiti da je općina Prozor-Rama na čelu s načelnikom dr. Jozom Ivančevićem najzaslužnija za uspješan rad društva. Trenutno ne bismo mogli sami funkcionirati da nije potpore općine, ali sa uspješnim radom se može i to promijeniti“, rekao je predsjednik SRTD „Ramske vode“ Vladimir Nevistić.

Bosna i Hercegovina je dobila za iduću godinu organizaciju svjetskog prvenstva na šarana. Društvo će nastojati dobiti domaćinstvo tog prvenstva. Predviđaju se i druga različita natjecanja što bi svakako bila jedna zgodna prigoda za promociju Rame.

Kopirati
Drag cursor here to close