Japan

Razvedene žene moraju čekati 100 dana za novi brak

Lifestyle / Flash | 08. 03. 2016. u 10:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rastavljene Japanke će morati čekati sto dana prije nego se ponovo vjenčaju, navodi se u prijedlogu zakona koji je u utorak odobrila japanska vlada, no koji je odmah potom UN-ov odbor za uklanjanje diskriminacije žena ocijenio nedostatnim, piše Hina.

Konzervativna vlada Shinza Abea ovim prijedlogom, do kojeg dolazi na Međunarodni dan žena, želi provesti u djelo mišljenje japanskog Vrhovnog suda iz prosinca 2015. da je raniji šestomjesečni rok za stupanje u drugi brak bio predug i da se treba smanjiti na sto dana.

Ta izmjena, koju još treba odobriti parlament, omogućit će ženama da se odmah potom mogu preudati, uz uvjet da imaju medicinski dokaz da nisu trudne, ili ako mogu dokazati kako su zatrudnjele nakon razvoda.

Takva izmjena građanskog zakona iz 1898. nije dovoljna, ocijenio je u ponedjeljak u Ženevi u izvješću UN-ov Odbor za uklanjanje diskriminacije žena.

"Građanski zakon i dalje samo ženama zabranjuje da se ponovo vjenčaju u određenom roku nakon razvoda", ističe se u izvješću.

Neke zapadne zemlje su sve donedavno imale sličan zakon. Francuska je, primjerice, 2004. ukinula zakon kojim se ženama zabranjivala preudaja 300 dana od razvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close