Centar za socijalni rad

Razvodi zbog siromaštva u Mostaru: Još 160 djece ostaje bez jednog roditelja

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2015. u 13:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za socijalni rad Grada Mostara, u protekloj godini je proveo 92 postupka posredovanja prije razvoda braka. Kako nam je potvrđeno, stručni tim, s prvenstvenim ciljem zaštite interesa djece, u sastavu socijalni radnik, pedagog, psiholog i pravnik sudjelovao je u donošenju stručnog mišljenja i prijedloga sudu s kojim roditeljem će nastaviti živjeti 160 djece.

''Zbog osjetljivosti i kompleksnosti postupaka u odnosima između roditelja i djece javnost je isključena. Tim nastoji ublažiti neizbježne štetne emocionalne i socijalne posljedice'', rečeno je iz Centra za socijalni rad Mostar za Bljesak.info.

Bračno savjetovanje 

Iz Centra kažu kako je bračno savjetovanje, kao pravo iz sustava socijalne zaštite, malo poznato, a još manje korišteno. Objašnjavaju kako pozicija bračnog savjetovatelja jest pozicija nepristranosti ili podjednake pristranosti za oba partnera, stoga je neetično biti istovremeno savjetovatelj i posrednik u razvodu braka i donošenju prijedloga sudu s kojim roditeljem će dijete nastaviti živjeti.

''Kako se Centar ne bi našao u sukobu uloga bračnog savjetovatelja i bračnog posrednika, u bračno savjetovanje prima parove koji imaju izraženu motivaciju za život udvoje i nastavak bračne zajednice te vrlo vjerojatno neće tražiti razvod braka. Takvih parova je svega nekoliko godišnje, dok ostali traže pomoć u nekoj od nevladinih organizacija'', kažu iz Centra za socijalni rad Mostar.

Iz Centra kažu kako su uzroci za pokretanje postupka posredovanja prije razvoda braka višestruki.

''Kreću se od osobnih karakteristika, iskustava iz obitelji porijekla, manjka emocionalne i socijalne zrelosti za brak, manjka komunikacijskih vještina i vještina rješavanja problema, zatim društvenih okolnosti (nizak stupanj obrazovanja, nezaposlenost) do različitih oblika devijantnosti, ovisnosti, psihopatogije, te na koncu nedostatka društvene odgovornosti - preventivnih programa (pripreme za brak, pripreme za roditeljstvo, učenja komunikacijskih socijalnih vještina)'', upozoravaju iz Centra za socijalni rad.

Razvodi zbog siromaštva

Iz Centra kažu kako je u velikom broju uz navedene uzroke je i opće siromaštvo, dok je u manjoj mjeri uzrok za razvod braka bračna nevjera.

Društvena odgovornost prema obiteljima i djeci kao budućim naraštaja je nedostatna, a sustavno planirano i kontinuirano preventivno djelovanje je od iznimne važnosti za razvoj zdravih članova društva.

Uloga Centra u području preventivnog djelovanja je umanjena zbog opsega posla koje nalaže Obiteljski zakon, te se u većini slučajeva bavi problemima koji su nastupili.

''Drugi razlog je nedostatak financija i dovoljnog broja uposlenih stručnjaka'', rečeno nam je iz Centra za socijalni rad.

Ustanova Centar za socijalni rad Grada Mostara za posredovanje je ovlaštena aktom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Sektora za socijalnu i dječju zaštitu.

Pravne odredbe

Prema Obiteljskom Zakonu FBiH, prije pokretanja postupka za razvod braka, bračni partner ili oba bračna partnera koji imaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb dužni su podnijeti zahtjev za posredovanje fizičkoj i pravnoj osobi ovlaštenoj za posredovanje. Bračni partner nije dužan podnijeti zahtjev za posredovanje ako je boravište drugog bračnog partnera nepoznato najmanje šest mjeseci i ako je bračnom partneru oduzeta poslovna sposobnost.

U postupku posredovanja ovlaštena osoba će nastojati ukloniti uzroke koji su doveli do poremećaja bračnih odnosa i bračne partnere. Po potrebi, preporučit će im da se obrate savjetovalištima ili drugim ustanovama koje im mogu dati potrebnu pomoć. Ovlašten osoba upoznat će bračne partnere s posljedicama razvoda braka, a posebice s onima koje se odnose na djecu.

Ako se u postupku posredovanja bračni partneri ne pomire, ovlaštena osoba nastojat će da se oni sporazumiju o tome s kime će živjeti njihovo malodobno dijete ili dijete nad kojim se ostvaruje roditeljska skrb nakon punoljetstva, o njegovim osobnim odnosima s roditeljem s kojim neće živjeti, o njegovom uzdržavanju i o ostalim sadržajima roditeljske skrbi.

Kopirati
Drag cursor here to close