Od otpada do tanjura

Restoran koji služi ostatke hrane

Lifestyle / Flash | 20. 08. 2016. u 08:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi restoran koji služi hranu napravljenu od ostataka hrane ili namirnica čiji je rok trajanja na isteku otvoren je u Finskoj. Ta ideja postaje sve popularnija i očekuje se da bude moc´no oružje u borbi protiv globalnog zagrijavanja i problema sa otpadom.

Prvi restoran sa jelima od ostataka hrane „Lup“ otvoren je u nekadašnjem bolničkom kompleksu u blizini Helsinkija u okviru projekta „Od otpada do tanjura“, javlja finska televizija „Ile“.

Johana Kohvaka, organizatorica projekta, objasnila je da je restoran sklopio ugovor sa velikim lancima supermarketa koji c´e ga opskrbljivati besplatnom hranom koja bi inače propala. Prema njezinim riječima, prodavnicama je zapravo drago što sudjeluju u projektu, pošto im on pruža moguc´nost da hranu kojoj ističe rok trajanja iskoriste u plemenite svrhe. Ono što je možda čudnije, čak im se i financijski isplati — supermarketi ne moraju plaćati dostavu pokvarene hrane tvornicama za biogorivo.

Hranu koja se služi u restoranu „Lup“ priprema tim profesionalnih kuhara. Projekat također osigurava posao mladima, imigrantima, kao i onima koji su dugo nezaposleni.

Finci su čuveni po ogromnim količinama hrane koja propada. Prošle godine, Finci su odbacili hranu u vrijednosti pola milijarde eura. Radi se uglavnom o povrc´u, kog se baci oko 22 milijuna kilograma godišnje. Propala hrana iznosi 15 posto utrošene hrane, a postotak je još vec´i u restoranima. Procjenjuje se da je novčani gubitak 125 eura po glavi stanovnika. Pored toga, finske prodavnice bacaju od 12 do 14 kilograma hrane po glavi stanovnika svake godine. Međutim, u najvec´em broju slučajeva hrana koja se baca i dalje je potpuno jestiva, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close