Uspavana dolina

Riješena misterija sela u kojem se nekontrolirano spavalo: Otkriven nevidljivi neprijatelj

Lifestyle / Flash | 12. 07. 2015. u 06:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici sela Kalachi u Kazahstanu provode u snu i po nekoliko dana, a do nedavno nitko nije imao pojma zašto. Sada znanszvenici sumnjaju da je uzrok ove misteriozne bolesti, zbog koje je grad postao poznat kao Uspavana dolina, skriven duboko u lokalnim rudnicima.

Svjetski stručnjaci su već godinama zbunjeni zbog čudne bolesti koja se pojavila u ovom selu na sjeveru Kazahstana, a detaljnim ispitivanjem bolesnika saznali su da svi imaju višak tečnosti u mozgu. Ali to im nije pomoglo da shvate šta je uzrok.

‘’U medicinskom smislu oni pate od encefalopatije, poremećaja mozga, ali nije jasno šta ga izaziva. Skeniranjem smo utvrdili da pacijenti imaju višak tečnosti u mozgu’’, kaže dr Egor Korovin, koji već dugo pokušava riješiti ovu misteriju.



Nakon četiri godina istraživanja i tisuće testova, znanstvenici su konačno shvatili da je za sve kriv nevidljivi neprijatelj - plemeniti plin radon. Iako su isprva sumnjali da se radi o nekoj vrsti bakterije ili virusa, sada su shvatili da se stanovnici Pospane doline ne mogu probuditi zbog plina koji dolazi iz napuštenih lokalnih rudnika uranija.

Radon je bez boje, ukusa i mirisa, i prirodno se javlja kao produkt uranija i jako je radioaktivan. Plin je bio nakupljen u rudnicima, ali kada se voda počela dizati iz rijeka i puniti rudnik, plin je izašao na površinu i otrovao cijelo selo.



Ovaj plin imao otrovno djelovanje zbog kog ljudi padaju u stanje nalik snu - objašnjavaju stručnjaci, prenosi 24sata.rs. Radon ne može detektirati u zraku klasičnim metodama, i zbog toga je ova bolest bila još veća misterija.

Iako se već dugo bore sa problemima sa spavanjem, stanovnici Kalachija su se nedavno počeli žaliti da se stanje pogoršava, pa je svaki peti stanovnih ovog mjestašca bio pogođen ovim poremećajem. Vlasti sada razmatraju opcije, a jedna od njih je i da se svi stanovnici isele iz sela.

Kopirati
Drag cursor here to close