svjetski dan

Romi više nisu nevidljivi

Lifestyle / Flash | 08. 04. 2015. u 06:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan Roma, 8. travanj, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti romskog naroda. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Službenom himnom proglašena je poznata romska pjesma “Gelem, Gelem” („idem, idem“).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. travanj, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

''Od tog datuma Romi i Romkinje prestaju biti nevidljivi'', rekla je jučer predsjedavajuća Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Indira Bajramović, prilikom obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Po njenim riječima, sve više zemalja usvaja državne strategije koje uvažavaju romski narod i definiraju konkretne korake u poboljšanju statusa, kvaliteta života i stupnj prava Roma i Romkinja. Bajramović je podsjetila da se u BiH ozbiljnije državne strategije kreiraju tek od 2008. godine, kada se naša zemlja i zvanično priključila Dekadi za inkluziju Roma i Romkinja.

''Postignuti su zapaženi rezultati, posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja, nešto manje u oblasti obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja'', navela je ona i dodala da država svake godine izdvaja oko tri milijuna KM za ovaj posao. Međutim, istaknula je ona, i dalje je više od 95 posto Roma nezaposleno, a većina preživljava prikupljajući sekundarne sirovine, radeći na crno.

''Neslužbeno se procjenjuje da više od 50 posto Roma i Romkinja nije uključeno u zdravstveni ili obrazovni sustav. Romska djeca, uglavnom radi socijalne isključenosti, napuštaju školovanje. U posljednje dvije godine iz romskih zajednica brojne obitelji otišle su u inozemstvo u potrazi za boljim životom'', kazala je Bajramović.

Istaknula je da i danas neke romske zajednice žive bez struje, vode, osnovnih komunalnih uvjeta.U misiji da se promijeni ovakav težak život romske populacije aktivno djeluje više od 80 romskih nevladinih organizacija koje su ostvarile određeni vid suradnje s institucijama na svim razinama.

Kopirati
Drag cursor here to close