Udruženje 'Sunce'

Romske djevojčice u Mostaru priredbom obilježavaju 'Svjetski dan Roma'

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2015. u 15:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan Rom se obilježava 8.travnja od 1971.godine, kada je održan svjetski kongres Roma u Londonu, a ovaj datum izabran kao Svjetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pjesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je zastava sa točkom kao centralnim simbolom. Svjetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

U okviru projekta „Promocija osnovnog obrazovanja djevojčica u HNK“ koji je podržan od strane globalnog granta Rotary International, udruženje „Novi put“ pokrenuo je izvođenje nastave za 15 romskih djevojčica. Nastava se izvodi od početka rujna prošle godine u prostorijama Udruženja „Sunce“.

Djevojčice koje pohađaju nastavu odlučile su da uz podršku Novog puta i njihove učiteljice održe priredbu povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma. Priredba će se održati u srijedu, 08.04.2015. godine u prostorijama udruženja „Sunce“ u Mostaru (Južni logor bb), sa početkom u 14 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close